Για τη διανομή του θα ακολουθηθεί παρόμοιο σύστημα με αυτό του επιδόματος θέρμανσης

ΧΡΗΜΑΤΑΠοσό 500 ευρώ ανά άτομο, και χωρίς κλιμάκωση με βάση την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί άπαξ στους περίπου 64.000 ένστολους από το «κοινωνικό μέρισμα», ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες των αδυνάμων, το επίδομα δύναται να υπερβαίνει τα 500 ευρώ (χωρίς επ’ ουδενί να είναι άνω των 1.000 ευρώ), καθώς θα λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση.

Για τη διανομή του «μερίσματος», θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

Τις συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβε η ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνου Τσακλόγου, του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη,

Ειδικότερα:

Για τους ένστολους θα χορηγηθούν άπαξ 500 ευρώ ανά άτομο, χωρίς το επίδομα να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ως όριο για τους δικαιούχους, καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, αλλά, όπως διευκρίνισε μέλος της επιτροπής, θα υπάρξει «ανοχή» στην περίπτωση υπέρβασης τού ορίου κατά 40- 50 ευρώ.

Δυσκολότερη περίπτωση είναι, από την άλλη πλευρά, ο καθορισμός των υπόλοιπων δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος», καθώς αναμένεται να υπάρξει συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί δεν θα μπορεί να υπερβεί το κονδύλι των περίπου 470- 475 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο ποσό, αφορά στους ένστολους).

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, το ελάχιστο ποσό για τους αδύναμους (πλην ένστολων) θα είναι στην περιοχή των 500 ευρώ (ενδεχομένως λίγο πιο κάτω), ενώ σε καμία περίπτωση- ακόμα και με τη κλιμάκωση λόγω παιδιών- δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα αυτά, τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται μεταξύ 7.000 ευρώ και 10.000 ευρώ.

Πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και η πρόταση για αναλυτική κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, δηλαδή σε άλλη κατηγορία να ανήκουν οι ένστολοι, σε άλλη τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, σε άλλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, κ.λπ., οπότε θα διαφοροποιείται, ανά κατηγορία, και το επίδομα. Επίσης σημειώνεται, ότι από την επιτροπή έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με στοιχεία της ΓΓΠΣ.

Ως βάση δεδομένων, θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013 (για τα εισοδηματικά κριτήρια) και οι δηλώσεις ΦΑΠ του 2013 για τα περιουσιακά κριτήρια (αξία ακινήτων). Σύμφωνα με μέλος της επιτροπής, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία (σ.σ. πάντως, η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, π.χ. να τεθεί και όριο εμβαδού της κατοικίας).

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.