Τι δείχνει νέα έρευνα για την εξέλιξη της νόσου

VOUNAΣυνεχής αύξηση θερμοκρασίας παγκοσμίως επιτρέπει στην ελονοσία να εξαπλωθεί σε βόρειες και ορεινές περιοχές, έδειξε μια πρόσφατη έρευνα.

Τα υψίπεδα και τα βουνά που σήμερα είναι προστατευμένα από την ελονοσία, με το πέρασμα του χρόνου θα γίνουν ευάλωτα στη νόσο, καθώς το παράσιτο θα μπορέσει να «σκαρφαλώσει» στα μεγαλύτερα υψόμετρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η εξέλιξη αυτή εξηγεί την παράλληλη τάση της ελονοσίας να κινείται σταδιακά από τον θερμότερο νότο προς τον πιο κρύο βορρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας, Μερσέντες Πασκουάλ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν -που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο περιοδικό Science- μελέτησαν τις διαχρονικές εξάρσεις της ελονοσίας στα υψίπεδα της Αιθιοπίας και της Κολομβίας.

Αρχικά, οι επιστήμονες απομόνωσαν άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξάπλωση της ελονοσίας, όπως προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών – φορέων, αντίσταση του πληθυσμού στα φάρμακα, διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων και βρήκαν ότι αναμφίβολα τα περιστατικά της νόσου εμφανίζονται σε πιο μεγάλα υψόμετρα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Όμως, όταν το θερμόμετρο σημειώνει πτώση για κάποια χρόνια, η ελονοσία δείχνει να υποχωρεί σε μικρότερα υψόμετρα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι αυτή που ευθύνεται για την εξάπλωση της νόσου στις ορεινές περιοχές. Επειδή σε αυτά τα μέρη, οι κάτοικοι δεν έχουν την προστατευτική ανοσία, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις και αυξημένη θνησιμότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το παράσιτο της ελονοσίας (Plasmodium), που μεταφέρεται από τα κουνούπια, μολύνει πάνω από 210 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, με τους περισσότερους θανάτους να συμβαίνουν μεταξύ των παιδιών που ζουν στην Αφρική.

Οι συνθήκες υπερθέρμανσης του πλανήτη διευκολύνουν τη μετακίνηση των κουνουπιών, φορέων του παρασίτου της νόσου. Αντίθετα, όταν κάνει κρύο, τόσο τα κουνούπια, όσο και τα παράσιτα, δυσκολεύονται να πολλαπλασιασθούν και να επεκταθούν.

 econews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.