Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 15 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο – Αρχείο ΕΡΤ

ΩΝΑΣΗΣ1493
ο Χριστόφορος Κολόμβος επιστρέφει στην Ισπανία μετά το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.
1813
γεννιέται ο Άγγλος γιατρός Τζον Σνόου που εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό.
1884
γεννιέται στη Λευκάδα ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
1886
γεννιέται ο Σοβιετικός επαναστάτης Σεργκέι Κίροφ. Δολοφονείται το 1934 σε ηλικία 48 ετών. Πιστεύεται ότι τη δολοφονία του σχεδίασε ο Στάλιν.
1892
ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ
1905
γεννιέται ο Γερμανός νομικός και αντίπαλος των Ναζί, Μπέρτολντ Σεντ φον Στάουφενμπεργκ. Εκτελείται το 1944 ενώ βρίσκεται σε φυλακή στο Βερολίνο.
1905
οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.
1913
η Αδριανούπολη καταλαμβάνεται από τα βουλγαρικά στρατεύματα.
1916
ο Αμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον στέλνει 12.000 στρατιώτες στα μεξικανικά σύνορα για να καταδιώξουν τον Πάντσο Βίλα.
1917
παραιτείται ο Τσάρος Νικόλαος της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της Φεβρουαριανής Επανάστασης.
1919
σχηματίζεται στο Παρίσι η Αμερικανική Λεγεώνα.
1920
η αμερικανική Γερουσία απορρίπτει για άλλη μια φορά τη Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών.
1921
η Ρουάντα παραχωρείται στη Βρετανία με βελγική συμφωνία.
1922
ο σουλτάνος Αχμέντ Φουάντ Πασά ανακηρύσσεται βασιλιάς της Αιγύπτου, ως Φουάντ Α, όταν η Βρετανία παραχωρεί στην Αίγυπτο την ανεξαρτησία της.
1924
η Σουηδία αναγνωρίζει την ΕΣΣΔ.
1924
ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.
1926
ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.
1933
η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη, που σχηματίστηκε στις 10 Μαρτίου και η οποία διαδέχεται τη βραχύβια κυβέρνηση Οθωναίου, συμπληρώνεται με την ορκωμοσία του Γεωργίου Κονδύλη ως υπουργού Στρατιωτικών.
1935
στη Γερμανία, ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς απαγορεύει την κυκλοφορία τεσσάρων εφημερίδων του Βερολίνου.
1939
τα χιτλερικά στρατεύματα εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία την οποία καταλαμβάνουν αναίμακτα. Ο Πρόεδρος Χάτσα, μετά από καρδιακό επεισόδιο, που υπέστη κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, διατάσσει να μην υπάρξει αντίσταση κατά των γερμανικών στρατευμάτων. Ο Χίτλερ μετατρέπει τη Μοραβία και τη Βοημία σε προτεκτοράτα.
1943
αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 τελικά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου.
1944
κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου στη μάχη του Μόντε Κασίνο αεροσκάφος των συμμαχικών δυνάμεων βομβαρδίζει μοναστήρι, που κρατούν οι Ναζί.
1945
απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.
1951
ο νέος πρωθυπουργός της Περσίας, Μοχάμεντ Μοσαντέκ, κρατικοποιεί τις πετρελαιοπηγές της χώρας, δίνοντας το έναυσμα για μια διεθνή κρίση.
1951
πεθαίνει ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Έλληνας αστρονόμος με καριέρα στην Νότιο Αφρική. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του (Paraskevopoulos crater). [γεν. 20/6/1889]
1962
ψηφίζεται από τη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την προικοδότηση της πριγκίπισσας Σοφίας, ενόψει του γάμου της με τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
1965
στην Αίγυπτο, ο Νάσερ επανεκλέγεται στην προεδρία.
1969
πεθαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης, ενώ βρίσκεται σε κατ οίκον περιορισμό
1972
κάνει πρεμιέρα η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία ο “Νονός”, του Φράνσις Φορντ Κόπολα, με πρωταγωνιστές το Μάρλον Μπράντο και τον Αλ Πατσίνο.
1974
στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο Πρόεδρος Νίξον συμμετείχε σε συνωμοσία με σκοπό να καλυφθεί ο ρόλος του Λευκού Οίκου στην παραβίαση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος (υπόθεση Γουοτεργκέιτ).
1975
πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στο Παρίσι ο μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης
. Είχε γεννηθεί στη Σμύρνη στις 15 Ιανουαρίου 1906.
1979
ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Νικολάι Τσαουσέσκου πραγματοποιεί “φιλική” επίσκεψη στη Βουλγαρία.
1990
ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης
1991
όξυνση στις γερμανοσοβιετικές σχέσεις προκαλεί η μεταφορά στη Μόσχα του πρώην Προέδρου της Ανατολικής Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ.
1992
στη Μολδαβία, εννέα είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις ρωσόφωνων πολιτών και ρουμανικής καταγωγής Μολδαβών, οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία του Δνείστερου, που είχαν ανακηρύξει οι ρωσόφωνοι.
1993
στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 100 είναι οι νεκροί από την καταιγίδα που πλήττει τις ανατολικές και νότιες Πολιτείες.
1994
πεθαίνει η Σουηδή ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάι Ζέτερλινγκ.
1995
τρομοκρατική επίθεση με δύο ρουκέτες σημειώνεται κατά των εγκαταστάσεων του “Mega Channel” στην Παιανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20.30, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές.
1996
αθωώνεται παμψηφεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο καρδιοχειρούργος Παναγιώτης Σπύρου για την υπόθεση με τα φακελάκια.
1997
ένας άνθρωπος σκοτώνεται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, κατά την έκρηξη, που σημειώθηκε σε πλοίο.
1998
πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο δρ. (Μπένζαμιν) Σποκ, που δίδαξε ότι η ανατροφή των παιδιών πρέπει να είναι διασκέδαση. Το βιβλίο του “Φροντίδα για το μωρό και το παιδί”, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1946, πούλησε 50 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες.
1999
μεσάνυχτα και κάτω από το βάρος του πορίσματος, που καταλογίζει ατασθαλίες, παραιτούνται και τα 20 μέλη της Κομισιόν με επικεφαλής τον πρόεδρο Ζακ Σαντέρ.
1999
ο Μπρους Σπρίνγκστιν εισέρχεται στο Πάνθεον του Ροκ εντ Ρολ (Rock ‘n Roll Hall).
2000
ο Μικ Τζάγκερ αναγκάζεται έπειτα από δικαστική απόφαση να αυξήσει τη μηνιαία διατροφή από 5.500 σε 10.000 δολάρια στη μητέρα του εξώγαμου τέκνου του Λουτσιάνα Μοράντ.
2000
ο Πολ Μακάρτνεϊ επιβεβαιώνει τον δεσμό του με το μοντέλο Χίδερ Μιλς.
2002
αποχωρούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις. Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας.
2003
κηδεύεται μέσα σε βαρύ πένθος και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κηδεύεται ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς, που είχε δολοφονηθεί τρεις μέρες νωρίτερα από δύο ελεύθερους σκοπευτές, έξω από το κυβερνητικό μέγαρο στο Βελιγράδι. Εκπρόσωποι από περισσότερες από 40 χώρες, αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, παρίστανται στην κηδεία.
2006
πεθαίνει ο Γεώργιος Ράλλης, πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας.
2007
η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία υπογράφουν τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, έπειτα από 14 χρόνια διαπραγματεύσεων.
2011
ξεκινά η εξέγερση στη Συρία.

onalert

Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 15 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο – Αρχείο ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.