Δεν υποχωρεί η Τρόικα στην απαίτηση για 2000 νέες απολύσεις στο δημόσιο το 2015 – Δεν αποδέχεται ο Μητσοτάκης τον ποσοτικό στόχο – Στο τραπέζι και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
troikaΣε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και στο ευρύ πλαίσιο της διαπραγμάτευσης παραπέμπεται η συζήτηση της απαίτησης της Τρόικας για επιπλέον απολύσεις στο δημόσιο το 2015.

Στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών η κάθε πλευρά επέμεινε στις θέσεις της.

Αν και οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουσαν με μεγαλύτερη κατανόηση τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και υπήρξε πρόοδος σε ότι αφορά στο 80% των ανοιχτών θεμάτων ανοικτό παραμένει το θέμα των νέων απολύσεων για το 2015.

Το υπουργείο επιμένει να μην τεθούν άλλοι ποσοτικοί στόχοι και να προχωρήσουν οι ποιοτικές αλλαγές ενώ η τρόικα ζητά εμμένει στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων.

Οπως εξήγησε  κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,στην Τρόικα παρουσιάστηκαν « όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου».

Η ώρα του Βρούτση

Αυτήν την ώρα, αντιμέτωπος με το αίτημα των Τροικάνών να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στο τραπέζι  παραμένει ανοικτό και το ζήτημα της κατάργησης των τριετιών, αλλαγής της διαδικασίας προκήρυξης των απεργιών ώστε να απαιτείται συμφωνία τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων ,περιορισμού των συνδικαλιστιών αδειών και κάλυψη του μισθού των συνδικαλιστών απο τα συνδικάτα και όχι τις επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ αν και έχει επέλθει συμφωνία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών απο τον Ιούλιο κατά 3.9 τοις εκατό παραμένει προς διευκρίνιση πως θα καλυφθούν τα χαμένα για τα ταμεία έσοδα.

Στη συνέχεια  υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος και εμφανίζεται να έχει το μεγαλύτερο φάκελο με τα ανοικτά ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Βρισκόμαστε εντός του στόχου της Κυριακής. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Έγινε μεγάλη πρόοδος. Το Σάββατο το βράδυ θα γνωρίζουμε πια αν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία την Κυριακή ή το αργότερο την Δευτέρα» εκτιμούσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών

Το φορολογικό μεγάλο αγκάθι

Σημαντική είναι και η διαφωνία των δυο πλευρών της διαπραγμάτευσης ως προς τα φορολογικά και ιδίως τις κυοφορούμενες αλλαγές στο φόρο υπεραξίας. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που η Τρόικα εμμείνει μέχρι τέλος στην απαίτηση της να μην μειωθούν τα φορολογικά πρόστιμα να προχωρήσει μονομερώς στη νομοθετική ρύθμιση.

Κυβερνητικό στέλεχος πάντως έλεγε την Παρασκευή ότι ο εφαρμοστικός νόμος με όλα τα προαπαιτούμενα «μπορεί να είναι από ένα άρθρο έως ένα νομοσχέδιο, έως πολλά νομοσχέδια».

Εκλεισε θετικά το θέμα των τραπεζών

Μετά απο ολονύχτια διαβούλευση του Γιάννη Στουρνάρα και της διοίκησης του ΤΧΣ με την Τρόικα έκλεισε τα ξημερώματα της Παρασκευής  η εκκρεμότητα των τραπεζών. Οπως συμφωνήθηκε αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.