Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την διαδικασία και μίλησε για «ευτελισμό της Βουλής»

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΒΟΥΛΗΨηφίστηκε στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. παρά την καταψήφιση (την περασμένη Πέμπτη) του άρθρου 30 για την διάταξη των περιφερειακών διευθύνσεων της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ηγέρθη μείζον θέμα κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου όταν ο προεδρεύων κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης καταμέτρησε ως ψηφισθέν το επίμαχο άρθρο ενώ η πλειοψηφία είχε ταχθεί καταφανώς εναντίον (ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΚΚΕ είχαν ταχθεί «κατά»).

Έτσι η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε απόσυρση του επίμαχου άρθρου. Ωστόσο, κατά την ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Π. Λαφαζάνη υποστήριξε ότι η διαδικασία είναι στον αέρα, αφού, όπως είπε «δεν μπορεί να γίνει ψήφιση στο σύνολο, επειδή το άρθρο 30 αποτελεί συστατικό μέρος του συνόλου του νομοθετήματος». «Αποσύρετε την διάταξη για την οργάνωση της αστυνομίας και μας λέτε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωσή της», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος «τι σημαίνει αποσύρεται (το άρθρο) μετά την (κατα)ψήφισή του». «Δεν υπάρχει απόσυρση αφού έχει γίνει ψηφοφορία. Το άρθρο 30 δεν ψηφίστηκε, έγινε λαθροχειρία και πλαστογράφηση του αποτελέσματος από τον προεδρεύοντα κ. Μαρκογιαννάκη», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια ότι «τώρα σηκώνετε τα χέρια ψηλά και μας λέτε ότι το αποσύρετε αλλά δεν λέτε ότι δεν ψηφίστηκε».

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Ν. Μαριάς είπε ότι «είχε την ευκαιρία ο κ. Μαρκογιαννάκης να διαπιστώσει το λάθος του, είχε την ευκαιρία να δει ότι ήταν λιγότεροι οι ψήφοι της ΝΔ από το σύνολο των ψήφων, αλλά επέμενε και παρά την ένσταση δεν διόρθωσε το λάθος του». «Η όλη μεθοδολογία και ο τρόπος του ήταν λάθος και γι’ αυτό τον καλέσαμε να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το άρθρο 30 αναφέρεται στις περιφερειακές διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. και ως εκ τούτου «αφορά όλο το νομοσχέδιο».

Σε αντίθεση με την αρνητική στάση που τήρησε επί του άρθρου 30 ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου κατά την επίμαχη ψηφοφορία, γέρνοντας την πλάστιγγα προς την καταψήφιση της ρύθμισης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος αντέκρουσε την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «πρώτη φορά ακούμε ότι άρθρο συμπαρασύρει νομοσχέδιο». «Είναι βασικό το άρθρο. Υπήρξε πρόβλημα. Λάθος αναγραφή στα πρακτικά του αποτελέσματος», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Λαφαζάνη ο οποίος του φώναζε «και στη νοθεία συνέταιροι είστε;». Ωστόσο, ο κ. Κουκουλόπουλος επέμεινε ότι «γράφτηκε (στα πρακτικά) ότι ψηφίστηκε ενώ δεν είχε ψηφιστεί» και χαρακτήρισε την απόσυρση του άρθρου «πράξη ορθή και υπεύθυνη εκ μέρους του υπουργού», κάνοντας γνωστό ότι η καταψηφισθείσα ρύθμιση θα έρθει με μορφή τροπολογίας τις επόμενες μέρες. Τελικώς, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στο σύνολό του παρά τις φωνές και τις αντιδράσεις από την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.