Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 11 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο- Αρχείο ΕΡΤ
nayagio1669
εκρήγνυται η Αίτνα προκαλώντας το θάνατο 15.000 ανθρώπων.
1702
κυκλοφορεί η πρώτη αγγλική καθημερινή εφημερίδα, με το όνομα “Daily Courant”.
1811
έξαρση του κινήματος των Λουδιτών. Εργάτες καταστρέφουν μηχανές κλωστοϋφαντουργείων στο Νότιγχαμ, επειδή τους «κλέβουν» τις δουλειές τους.
1818
εκδίδεται το μυθιστόρημα “Φρανκενστάιν” ή “Ο Σύγχρονος Προμηθέας”, από την μόλις 21 ετών Μαίρη Σέλλεϊ.

1822
κηρύσσεται στη Χίο η επανάσταση. Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν στη Σάμο, αποβιβάζονται στη Χίο και πολιορκούν την εντός του φρουρίου τουρκική φρουρά.Είκοσι μέρες αργότερα η Σφαγή της Χίου θα συγκλονίσει τον κόσμο.
1912
νικητής των ελληνικών βουλευτικών εκλογών είναι και πάλι ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το Κόμμα των Φιλελευθέρων
1917
ο στρατηγός Μοντ, με στρατεύματα 50.000 Βρετανών και Ινδών, εισχωρεί στη Βαγδάτη, συλλαμβάνοντας 9.000 Τούρκους αιχμαλώτους.
1918
το πρώτο περιστατικό ισπανικής γρίπης καταγράφεται στις ΗΠΑ. Θα εξελιχθεί σε θανατηφόρα πανδημία, με τους νεκρούς να υπολογίζονται παγκοσμίως σε 20 – 40 εκατομμύρια τη διετία 1918 – 1919.
1921
γεννιέται ο Αργεντινός βιρτουόζος του μπαντονεόν και συνθέτης Άστορ Πιατσόλα.
1922
γεννιέται ο Κορνήλιος Καστοριάδης, έλληνας φιλόσοφος, που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό. (θαν. 26/12/1997)
1923
σε τραγικό ναυάγιο στο Σαρωνικό, βυθίζεται το ρυμουλκό Αλέξανδρος Ζ, με αποτέλεσμα να πνιγούν περισσότεροι από 150 αξιωματικοί και ναύτες.
1938
ο Χίτλερ εξαναγκάζει τον αιχμάλωτο του καγκελάριο της Αυστρίας Κούρτ Σούσνιγκ να παραιτηθεί, ενώ την ίδια νύχτα, οι γερμανικές φάλαγγες κυριεύουν τη χώρα του, χωρίς να πέσει τουφεκιά.
1941
το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει το νόμο περί δανεισμού και εκμίσθωσης, ύστερα από πρόταση του Προέδρου Ρούσβελτ. Ξεκινά έτσι ο ποταμός της βοήθειας σε όσους εξακολουθούν να μάχονται τον Άξονα.
1942
η Βραζιλία κατάσχει ιδιοκτησία του Άξονα, έναντι αποζημίωσης για τη βύθιση εμπορικών πλοίων.
1945
κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, πεζοναύτες των ΗΠΑ αποβιβάζονται στο Μιντανάο των Φιλιππίνων.
1946
συλλαμβάνεται από τους Βρετανούς ο διοικητής του στρατόπεδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς, Rudolf Höss
1955
πεθαίνει ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1945.
1973
στην Πορτογαλία, δυο πολεμικά αεροσκάφη επιτίθενται κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Λισσαβόνα, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την αριστερή στρατιωτική κυβέρνηση.
1985
στην ΕΣΣΔ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται Πρόεδρος, μετά τον θάνατο του Κονσταντίν Τσερνιένκο. Ο 54χρονος Γκορμπατσόφ είναι το νεότερο μέλος του Πολιτικού Γραφείου.
1989
η τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατική Αλληλεγγύη” αναλαμβάνει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης σε γαλλική τράπεζα στο Κολωνάκι.
1990
η Λιθουανία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση.
1991
επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στις γειτονιές των μαύρων της Νότιας Αφρικής μετά το θάνατο 49 ατόμων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτικών ομάδων.
1992
στο ινδικό κρατίδιο του Πουντζάμπ, εξτρεμιστές Σιχ εκτελούν 16 άτομα, στη διάρκεια επιδρομής σε κλωστοϋφαντουργείο, αμερικανικών συμφερόντων.
1993
εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας πρέπει να θεωρηθούν οι συστηματικοί βιασμοί γυναικών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τονίζουν σε απόφασή τους οι Ευρωβουλευτές
1993
η Τζάνετ Ρενο γίνεται η πρώτη γυναίκα Γενικής Εισαγγελέας στην Αμερική
1994
ο χριστιανοδημοκράτης Εντουάρντο Φρέι εκλέγεται Πρόεδρος της Χιλής.
1995
στο Πεκίνο της Κίνας, ανοίγει το πρώτο σχολείο, όπου θα γίνονται συζητήσεις γύρω από το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις.
1996
τους 500 φτάνουν οι νεκροί από την επιδημία μηνιγγίτιδας που πλήττει τη Μπουργκίνα Φάσο.
1997
ο 35χρονος σοσιαλιστής οικονομολόγος Μπασκίμ Φίνο διορίζεται νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας.
1997
η βασίλισσα Ελισάβετ απονέμει στον Πολ Μακάρτνεϊ τον τίτλο του «Σερ».
1998
ανακοινώνεται επίσημα η λήξη της αποστολής του διαστημικού οχήματος Pathfinder στον πλανήτη Άρη.
1999
παραιτείται ο Όσκαρ Λαφοντέν από πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών. Οι αγορές αντιδρούν με κατακόρυφη άνοδο των δεικτών στα χρηματιστήρια.
2003
ορίζεται εντολοδόχος πρωθυπουργός ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές, που πραγματοποιήθηκαν στις 9/3 στο νομό Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ο Ερντογάν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών το 1998 με την κατηγορία της αναμόχλευσης θρησκευτικού μίσους και είχε χάσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
2004
το ρολόι παγώνει στις 7:39 το πρωί, την ώρα που σημειώνονται οι πρώτες εκρήξεις στο σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Ακολουθούν αλλεπάλληλες, σφοδρότατες εκρήξεις στους σταθμούς του Ελ Πόζο και της Σάντα Εουχένια. Η Ισπανία αιμορραγεί. Την ημέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η “11η Σεπτεμβρίου” της Ευρώπης, 192 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 1.000 τραυματίζονται. Αμέσως, περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώνονται στο κέντρο της Μαδρίτης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την ισπανική πρωτεύουσα. Την επόμενη ημέρα, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ισπανοί διαδηλώνουν σιωπηρά. Επίσημη άρνηση της ευθύνης για το μακελειό από την ΕΤΑ, την ώρα που οι υποψίες στρέφονται στην Αλ Κάιντα.
2004
πεθαίνει ο Ρένος Αποστολίδης, φιλόλογος, λογοτέχνης και δημοσιογράφος. («Πυραμίδα ’67», «Κριτική του Μεταπολέμου», «Κλειδιά», «Κατηγορώ»
2005
η εξώπορτα του πατρικού σπιτιού του Όζι Όσμπορν στο Μπέρμιγχαμ βγαίνει σε δημοπρασία στο eBay με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του σπιτιού και τα χρήματα που συγκεντρώνονται διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Αλί Μουμπαράτ είχε απηυδήσει από τη συμπεριφορά των θαυμαστών του καλλιτέχνη, που είχαν μετατρέψει την πόρτα σε αντικείμενο λατρείας, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σημαντικές φθορές.
2006
η Μισέλ Μπασελέτ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Χιλής
2010
τουλάχιστον 8 άτομα τραυματίζονται και 160 συλλαμβάνονται, σε επεισόδια που σημειώνονται κατά τη διάρκεια συναυλίας των Metallica στην Κολομβία.
2010
οι Pink Floyd βγαίνουν νικητές από τη δικαστική διαμάχη τους με την ΕΜΙ και απαγορεύουν την πώληση μεμονωμένων τραγουδιών τους μέσω Ίντερνετ, καθώς αυτό δεν προβλέπεται στο συμβόλαιο που υπέγραψαν πριν από 43 χρόνια.
2011
ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χτυπά την βορειοανατολική Ιαπωνία δημιουργώντας τσουνάμι και σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Η καταστροφή τόσο φυσική όσο και ανθρώπινη είναι βιβλική. Ως αποτέλεσμα του σεισμού και του τσουνάμι προκαλείται πρόβλημα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκοσίμα προκαλώντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

onalert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.