Ηλεκτρονικά θα προ-συμπληρώνονται τα πεδία της δήλωσης με αμοιβές, συντάξεις, εισοδήματα και παρακρατηθέντες φόρους – Κίνδυνος ταλαιπωρίας για τους πολίτες εάν δεν σταλούν οι βεβαιώσεις
forologikh dhlvsh - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗΠροσυμπληρωμένες θα εμφανίζονται στις οθόνες του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι φορολογικές δηλώσεις περίπου έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων. Μάλιστα, στους αριθμούς που θα βλέπουν στις οθόνες τους, οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Για να συγκεντρώσει αυτή την πληροφορία, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καλέσει τις επιχειρήσεις να αποστείλουν έως τις 28 Μαρτίου όλη τη σχετική πληροφορία μέσω του Taxis.

Με αυτή τη διαδικασία, είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς πλέον και ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος θα είναι «εξαρτημένος» από τον σωστό ή τον λανθασμένο χειρισμό που θα κάνει ο εργοδότης ή το ασφαλιστικό ταμείο.

«Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο εργοδότης έχει βάλει λουκέτο ή σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του να αποστείλει εμπρόθεσμα τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών;», ρωτήσαμε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Απαντώντας στο TheTOC.gr υποστήριξε ότι θα προβλεφθεί ειδική διαδικασία για τέτοιες περιπτώσεις, με βάση την οποία οι φορολογούμενοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ξεχωριστούς κωδικούς και να αιτιολογήσουν για ποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει η αποστολή των στοιχείων από την πλευρά του εργοδότη.

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ελέγξει ποιοι είναι οι εργοδότες που δεν έχουν ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για την παρακράτηση φόρου που πραγματοποίησαν και για ποιο λόγο.

Πάντως, με την ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους εργοδότες να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην υποχρέωσή τους προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα κατά τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

«Σε περίπτωση απουσίας ηλεκτρονικής πληροφόρησης από τον εργοδότη ή τον αρμόδιο φορέα, η υποβολή της δήλωσης Φ.Ε.Φ.Π. έτους 2014 των αντισυμβαλλομένων (υπαλλήλων, συνταξιούχων, προμηθευτών υπηρεσιών κτλ.) θα είναι δυσχερής μέχρι την αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων από τους υπόχρεους. Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τον τρόπο δημιουργίας και υποβολής των ηλεκτρονικών αρχείων οι εργοδότες και οι εργοδότες μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Epixeiriseis/vev_apodoxwn.html.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.