Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη διαδικασία πώλησης της “μικρής ΔΕΗ”. Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα

ΔΕΗΤο πρώτο τρίμηνο του 2015 θα ολοκληρωθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού η διαδικασία πώλησης της “μικρής ΔΕΗ”, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Περισσότερους από 2 εκατομμύρια καταναλωτές, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.363 Μεγαβάτ, έξι ορυχεία λιγνίτη και περίπου 3.000 εργαζόμενοι συνθέτουν την “προίκα” της προς πώληση “μικρής ΔΕΗ”.

Σύμφωνα με το Έθνος, το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ δόθηκε τη Δευτέρα προς δημόσια διαβούλευση και προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αποκρατικοποίηση σε πρώτη φάση του 30%.

Έτσι, δημιουργείται μία εταιρεία, η “μικρή ΔΕΗ”, στην οποία θα μεταφερθούν μονάδες, στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, προσωπικό αλλά και πελάτες, που να αντιστοιχούν στο 30% της άλλης επιχείρησης, της ΔΕΗ, που απομένει από τη διάσπαση.

Με πιο απλά λόγια, από τη ΔΕΗ αποσχίζεται το 30% με περιουσιακά στοιχεία και αντίστοιχο προσωπικό. Αυτή η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Στη “μικρή ΔΕΗ”, εισφέρονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον λιγνίτη:

ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικός σταθμός) Αμύνταιου Ι και ΙΙ, ισχύος 600 Μεγαβάτ

ΑΗΣ Μελίτη Ι ισχύος 330 Μεγαβάτ και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τη μονάδα Μελίτη ΙΙ ισχύος 340 Μεγαβάτ.

Μεταφέρονται επίσης και τα δικαιώματα της ΔΕΗ επί των ορυχείων για να λειτουργήσουν οι προαναφερόμενες μονάδες.

Πρόκειται για τα ορυχεία Αμύνταιου, συμπεριλαμβανομένου του ορυχείου Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ και Βεύης. Στη “μικρή ΔΕΗ” περνούν και οι υδροηλεκτρικές μονάδες: Πλατανόβρυση ισχύος 118 Μεγαβάτ, Θησαυρού (384 Μεγαβάτ), Άγρας (50 Μεγαβάτ), Εδεσσαίας (19 Μεγαβάτ) και Πουρνάρι Ι και ΙΙ (334 Μεγαβάτ).

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.