Δείτε τα video…
ΤΣΑΚ ΝΟΡΙΣ241
τελειώνει με την καταστροφή του στόλου των Καρθαγιανών από τους Ρωμαίους ο επονομαζόμενος και πρώτος πόλεμος του πανικού.
1496
ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναχωρεί για την Ισπανία μετά το τέλος και του δεύτερου ταξιδιού του στο δυτικό ημισφαίριο.
1629
ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α καταργεί το Κοινοβούλιο ξεκινώντας τον εντεκάχρονη τυραννία του.
1814
ο Αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων χάνει τη μάχη του Λεόν από τους Πρώσους.
1829
υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις το Πρωτόκολλο με το οποίο το ελληνικό κράτος αποκτά αυτονομία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: α) Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού. β) Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη, γ) Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία, δ) Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας προς τον Σουλτάνο θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
1848
υπογράφεται η συνθήκη του Γκουανταλούπ Γκιλντάντο με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.
1862
οι ΗΠΑ εκδίδουν το πρώτο χαρτονόμισμα της χώρας.
1876
πραγματοποιείται η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, καλεί τον βοηθό του, που βρισκόταν σε παράπλευρο δωμάτιο, μέσω της πρώτης συσκευής μεταφοράς ήχου, που είχε δημιουργήσει τρεις ημέρες πριν.
1880
στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ιδρύεται το πρώτο γραφείο του Στρατού Σωτηρίας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε έδρα μόνο στη Βρετανία.
1904
ιδρύεται ο ΟΦΗ, που δημιουργεί στην πορεία του το άτυπο ρεκόρ της παρουσίας του ίδιου προπονητή, του Ολλανδού, Έλληνα πια, Ευγένιου Γκέραρντ που κάθεται στον πάγκο από το καλοκαίρι του 1985 έως το καλοκαίρι του 2000.
1905
ξεσπάει η Κρητική Επανάσταση στο χωριό Θέρισος, με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι κινηματίες με υπόμνημά τους προς τις μεγάλες δυνάμεις ζητούν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο αγγλικός στόλος κατευθύνεται προς το νησί.
1925
ιδρύεται ο Ολυμπιακός, όταν τα μέλη του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς αποφασίζουν τη διάλυση των σωματείων και την ίδρυση νέου. Ο Νότης Καμπέρος ανακοινώνει το όνομα “Ολυμπιακός” και ο Μιχάλης Μανούσκος, ο πρώτος πρόεδρος, το ολοκληρώνει σε “Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς”.
1929
έκτακτα μέτρα λαμβάνονται από το φόβο κομμουνιστικών ταραχών, μετά τις δολοφονίες εργατών σε Ελευσίνα και Λαύριο.
1930
ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος εκφωνεί μνημειώδη λόγο στη Βουλή για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την πολιτική προσέγγισης προς την Τουρκία, που ακολουθεί.
1931
το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας εκδιώκει τον σερ Όσβαλντ Μόσλεϊ, επειδή το πρόγραμμα, που πρότεινε για το Κόμμα έχει στοιχεία της φασιστικής ιδεολογίας.
1932
σεισμοί πλήττουν την Κεφαλονιά, με πολύ μεγάλες καταστροφές στα χωριά.
1938
γεννιέται ο Ιερώνυμος Β’, κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης, αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.
1940
γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός ταινιών δράσης Τσακ Νόρις. Μετά την υπηρεσία του στην Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία στον Πόλεμο της Κορέας, όπου απέκτησε και το παρατσούκλι Τσακ, άρχισε να ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες ως επαγγελματίας. Έχει ιδρύσει και δική του σχολή πολεμικών τεχνών, την Chun Kuk Do.

Μάλιστα, ως αποτέλεσμα της εικόνας του «σκληρού άντρα» που έβγαζε προς τα έξω, το 2005 ξεκίνησε ένα διαδικτυακό φαινόμενο γνωστό ως Chuck Norris facts, αποδίδοντας του διάφορα αβάσιμα ή ακόμα και αδύνατα κατορθώματα.

1941
ο Μουσολίνι φεύγει απογοητευμένος από την Αλβανία, όπου έφτασε για να εμψυχώσει τους Ιταλούς στρατιώτες.
1943
ο βρετανικός στρατός απωθεί τις αντεπιθέσεις των Γερμανών στην Τυνησία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
1944
μετά την άρνηση της Ιρλανδίας να αποπέμψει τους διπλωμάτες των δυνάμεων του Άξονα στο Δουβλίνο, η Βρετανία αποφασίζει να διακόψει την εναέρια και θαλάσσια επικοινωνία προς τη Νότια Ιρλανδία.
1944
αναγγέλλεται η δημιουργία της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθερώσεως (ΠΕΕΑ). Προσωρινός πρόεδρός της είναι ο συνταγματάρχης Ευριπίδης Μπακιρτζής, παλαιότερα εκπρόσωπος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ, και μέλη της οι Μάντακας (ΕΛΑΣ), Σιάντος (ΚΚΕ), Τσιριμώκος (ΕΛΔ), Γαβριηλίδης (Αγροτικό Κόμμα) και ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Αλέξανδρος Σβώλος, ο οποίος λίγες μέρες αργότερα θα αναλάβει πρόεδρος της ΠΕΕΑ.
1945
300 αμερικανικά βομβαρδιστικά ισοπεδώνουν το Τόκιο ρίχνοντας 2000 τόνους βομβών και σκοτώνοντας 100.000 πολίτες.
1947
γεννιέται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά Κιμ Κάμπελ
1948
πεθαίνει η σύζυγος του Αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ, Ζέλντα .
1952
ο στρατηγός Μπατίστα ξαναπαίρνει την εξουσία στην Κούβα μετά από πραξικόπημα, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Προέδρου Κάρλο Πρίο Σοκάρας.
1957
γεννιέται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. (Θαν. 2/5/2011)
1958
γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σάρον Στόουν
1964
σοβιετικό καταδιωκτικό καταρρίπτει πάνω από το δάσος της Θουριγγίας, στην Ανατολική Γερμανία, ένα αμερικανικό αεροσκάφος, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
1969
δικαστήριο του Μέμφις στις ΗΠΑ βρίσκει ένοχο για την δολοφονία του μαύρου ακτιβιστή Μάρτιν Λούθερ Κινκ τον Τζέιμς Ερλ Ρέι και τον καταδικάζει σε θάνατο.
1970
πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο ηθοποιός Βασίλης Αυλωνίτης
1971
η Ιντίρα Γκάντι κερδίζει τις εκλογές στην Ινδία.
1972
γεννιέται η πρωταθλήτρια του τριπλούν Βούλα Τσιαμήτα
1973
γεννιέται η Εύα Χερτζίκοβα, κορυφαίο μοντέλο τη δεκαετία του ’90.
1978
απαγορεύονται στην Ελλάδα οι διαφημίσεις τσιγάρων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο
1979
σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάζεται ο μουσουλμάνος εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας “Ιλερί” της Κομοτηνής, Χαλίλ Σαλί, για εμπρηστικό του άρθρο.
1980
στο Ιράν, ο Χομεϊνί υποστηρίζει τους μαχητές, που κρατούν τους Αμερικανούς ομήρους.
1985
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αντιδρά στην απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου να προτείνει τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραιτείται. Τη θέση του αναλαμβάνει προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Αλευράς.
1987
το Βατικανό καταδικάζει την απόκτηση παιδιού μέσω δανεικής μητέρας όπως είχε κάνει το ίδιο με τα παιδιά του σωλήνα και την τεχνητή γονιμοποίηση
1991
περισσότεροι από 300.000 οπαδοί του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν διαδηλώνουν κατά του Γκορμπατσόφ, καλώντας το λαό να ψηφίσει “όχι” στην ένωση με την ΕΣΣΔ.
1992
πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 67 ετών, ο λαϊκός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.
1994
με τιμές Πρωθυπουργού κηδεύεται η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.
2002
ο Άκης Τσαταλιός, 33χρονος προπονητής της ομάδας πόλο γυναικών της Βουλιαγμένης, πεθαίνει από ανακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον Εθνικό στο κολυμβητήριο του Πειραιά
2003
σε αδιέξοδο καταλήγουν οι διαβουλεύσεις στη Χάγη για την επίλυση του Κυπριακού, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του Κόφι Ανάν. Ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για το αδιέξοδο στο Κυπριακό επιρρίπτουν ΟΗΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ η Ε.Ε. δηλώνει ότι θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, όσον αφορά την ένταξή της στους κόλπους της.
2008
οι «New York Times» αποκαλύπτουν το σκάνδαλο με τον κυβερνήτη της Νεάς Υόρκης Έλιοτ Σπίτζερ
2008
πεθαίνει ο ηθοποιός Βαγγέλης Καζάν.

onalert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.