ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ   Προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ετσι προκρΑπό την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προέλθουν οι 4.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους της τρόικας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Προκειμένου να προχωρήσει γρηγορότερα η εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ετσι προκρίνεται η απλοποίηση της διαδικασίας με βάση τις προτάσεις των δημάρχων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 3.000 υπάλληλοι των δήμων και των περιφερειών, καθώς και 1.000 εργαζόμενοι από τα ασφαλιστικά ταμεία που θα κριθούν ως πλεονάζοντες με βάση την αξιολόγηση των διοικητικών δομών που έχει πραγματοποιηθεί.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων υπαλλήλων θα προέλθουν από τα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) και θα αφορούν ειδικότητες χαμηλών προσόντων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που απασχολούνται σε βοηθητικές ειδικότητες (φύλακες, οδηγοί, καθαρίστριες κτλ.).

Το σύνολο των απασχολούμενων στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στους 9.500 υπαλλήλους, μόνιμους και αορίστου χρόνου, εκ των οποίων οι 5.500 εργαζόμενοι ανήκουν στο ΙΚΑ που είναι και το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας και 1.800 απασχολούνται στον ΟΑΕΕ. Με την εφαρμογή της κινητικότητας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταφέρει προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να ενισχύσει τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, όπως έχει αποφασίσει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΟΤΑ και Ταμεία θα δώσουν τους 4.000 για τη διαθεσιμότητα

Για την επίσπευση της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας των 3.000 υπαλλήλων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις των δημάρχων για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Λ. Γρηγοράκου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, όπου συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας που θα απλοποιεί τη διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας στους ΟΤΑ, όπως είχαν αρχικά προτείνει οι δήμαρχοι.

Συγκεκριμένα θα προβλέπεται η έγκριση του δήμου υποδοχής και η σύμφωνη γνώμη του δήμου προέλευσης προκειμένου να μετακινηθεί ένας υπάλληλος. Η μετακίνηση θα εγκρίνεται από τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης και το ΑΣΕΠ θα έχει εποπτικό ρόλο ελέγχοντας τη νομιμότητα της διαδικασίας. Ουσιαστικά απαλείφεται το στάδιο της προκήρυξης των κενών θέσεων και της κατάθεσης αιτήσεων υπαλλήλων που θα μοριοδοτηθούν από το ΑΣΕΠ, περιορίζοντας τη διαδικασία της μετακίνησης μεταξύ των εμπλεκόμενων δήμων.

Πρόταση της ΚΕΔΕ
Η τροπολογία στηρίζεται στην αρχική πρόταση της ΚΕΔΕ, η οποία ζητούσε να έχουν λόγο οι δήμαρχοι στη μετακίνηση του προσωπικού, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 υπάλληλοι στην εθελοντική κινητικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα μετακινηθούν μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας δεν θα αξιολογηθούν στο μέλλον, οπότε και αποκλείονται από την ένταξή τους σε διαθεσιμότητα ή και απόλυση.

Το σχέδιο της τροπολογίας έχει αποσταλεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για την κατάθεσή της, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία αιτήματα για κάλυψη 4.200 κενών θέσεων σε δήμους και περιφέρειες της χώρας μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Αποσυνδέει απολύσεις από κινητικότητα

Την αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο Δημόσιο που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των μετατάξεων και των αποσπάσεων. Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η κινητικότητα πρέπει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά στο Δημόσιο χωρίς όμως να ταυτίζεται με απολύσεις, γιατί, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου, λαμβάνει τιμωρητικά χαρακτηριστικά και δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την απαίτηση των δανειστών να τεθούν νέοι ποσοτικοί στόχοι για τη διαθεσιμότητα του 2014, καθώς και για απολύσεις το 2015. Εξάλλου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει θέσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τις 11.400 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του 2014 που προβλέπονται στο Μνημόνιο, αρχής γενομένης από τις 23 Μαρτίου, οπότε αναμένεται να απομακρυνθούν περισσότεροι από 2.000 υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο Ιούνιο. Στις πρώτες απολύσεις από το Δημόσιο περιλαμβάνονται σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το περασμένο καλοκαίρι και δεν κατάφεραν να μετακινηθούν σε άλλη θέση στο διάστημα των 8 μηνών που βρίσκονται στο ιδιότυπο καθεστώς.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.