…Που θα επισκεφθεί σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ

LIGKIADESΉταν 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών κατακτητών, μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση.

Το πανέμορφο χωριό των Λιγκιάδων βρίσκεται στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων. Είναι το πιο κοντινό χωριό στην πόλη των Ιωαννίνων και απέχει μόλις 12 χλμ. από αυτή. Οι Λιγκιάδες ανήκουν διοικητικά στο δήμο Περάματος των Ιωαννίνων αλλά είναι περιοχή του Ζαγορίου.

Ο μοναδικός επιζών της σφαγής είναι ο 70χρονος Παναγιώτης Μπαμπούσκας. Τα σημάδια από τη γερμανική ξιφολόγχη υπάρχουν ακόμη στο σώμα του. Ήταν τότε βρέφος 4 μηνών και τον βρήκαν δύο μέρες αργότερα, ανάμεσα σε άλλα πτώματα, τραυματισμένο, στην αγκαλιά της νεαρής νεκρής μητέρας του, σε ένα υπόγειο.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τριών κατοίκων που επέζησαν της σφαγής – μιας γυναίκας που κάλυψαν το σώμα της τα άψυχα κορμιά των συγχωριανών της, καθώς και δύο 24χρονων που τραυματίστηκαν πιο ελαφρά -, οι Γερμανοί με το πρόσχημα ότι όλοι θα μεταφερθούν στα Γιάννενα, άρχισαν τις συλλήψεις.

Στη συνέχεια, κατά ομάδες, τους έκλειναν στα υπόγεια διαφόρων σπιτιών, όπου άρχισαν τις εκτελέσεις. Οι επόμενες πράξεις του δράματος ήταν λεηλασία και φωτιά.

Στάχτη έγιναν 43 σπίτια, καθώς και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες. Στην περιγραφή της Μεραρχίας προς το Γενικό Επιτελείο της Βέρμαχτ αναφέρεται: «Από το χωριό Λιγκιάδες και τα υψόμετρα 1.015 και 1.277 ασθενής αντίσταση του εχθρού. Πενήντα πολίτες εξοντώθηκαν. Οι Λιγκιάδες αποτεφρώθηκαν. Λάφυρα, 20 μουλάρια».

Η θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, άρχισε στις 12.00 το μεσημέρι στην Αμφιθέα, 5 χιλιόμετρα πριν από το χωριό Λιγκιάδες. Τότε εισέβαλαν στο σπίτι μιας οικογένειας, γιατί υπήρχε η πληροφορία, ότι εφοδιάζει με τρόφιμα τους αντάρτες.

Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ανήλικα παιδιά, 4 και 7 χρόνων, μαζί με τη μητέρα τους δολοφονούνται εν ψυχρώ και το σπίτι τυλίγεται στις φλόγες.

Μία ώρα αργότερα, οι μηχανοκίνητες γερμανικές διμοιρίες, ανηφορίζουν στο βουνό Μιτσικέλι και μπαίνουν στους Λιγκιάδες. Εκείνη την ώρα, στο χωριό ήταν λίγοι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, γιατί οι άνδρες βρίσκονταν στο Ζαγόρι, με τα κοπάδια και στις Καρυές για να μαζέψουν καρύδια. Όταν επέστρεψαν, δεν πίστευαν τι είχε συμβεί, έζησαν τη φρίκη και τη βαρβαρότητα.

Ως σήμερα, όλοι στους Λιγκιάδες ζητούν απάντηση για το ολοκαύτωμα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν, ότι πρόκειται για αντίποινα των κατακτητών, στον φόνο του αντισυνταγματάρχη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Γιόζεφ Ζάλμινγκερ. Δύο ημέρες νωρίτερα, την 1η Οκτωβρίου, το στρατιωτικό του όχημα του Ζαλμίνγκερ έπεσε και στη συνέχεια ανετράπη, σε οδόφραγμα που είχαν στήσει οι αντάρτες, οι οποίοι τον εκτέλεσαν. Ο Γερμανός αντισυνταγματάρχης ήταν «συνοδοιπόρος» του Χίτλερ.

Το χωριό Λιγκιάδες μετά το Ολοκαύτωμα

Στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων σήμερα ο Γκάουκ

Στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων θα μεταβεί σήμερα μαζί με τον Κάρολο Παπούλια ο Γερμανός πρόεδρος, Γιόακιμ Γκάουκ.

Το μεσημέρι θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες από τους ναζί ενώ στις 16:00 θα επισκεφθεί την Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου και θα συνομιλήσει με μέλη της εβραϊκής κοινότητας.

Νωρίετα, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ.Μεϊμαράκη ενώ σήμερα το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα, προκειμένου να αναχωρήσει για το Βερολίνο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις μαζί με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γκάουκ αναγνώρισε εμμέσως την ηθική ενοχή της Γερμανίας τις θηριωδίες εκείνης της εποχής ενώ ο κ. Παπούλιας του έθεσε επισήμως το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.