Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 7 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο – Αρχείο ΕΡΤ

dvdekanhsa322 π.Χ.
πεθαίνει ο Αριστοτέλης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες φιλοσόφους της Αρχαιότητας.
161
πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αντώνιος Πίος.
189
γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Πάμπλιους Σεπτίμιους Γκέτα.
321
ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος με διάταγμα του καθιερώνει την Ημέρα του Ηλίου (Dies Solis στα λατινικά, Sunday στα αγγλικά) ως ημέρα αργίας στην Αυτοκρατορία.
1274
πεθαίνει ο Τόμας Ντ’ Ακουίνας, γνωστότερος ως Θωμάς ο Ακυινάτης, ιταλός θεολόγος, από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας. (Γεν. 1225)
1530
ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ερρίκος Η, ζητά από τον πάπα να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο. Ο πάπας αρνείται και ο βασιλιάς κηρύσσει ότι, ο Πάπας δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Από τότε η Αγγλικανική Εκκλησία αυτονομείται από την καθολική και έχει κεφαλή της τον εκάστοτε βασιλιά.

1799
ο Ναπολέων εισβάλλει στη Τζάφα της Παλαιστίνης.
1809
σκοτώνεται σε ηλικία 56ετών ο Γάλλος Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, ο πρώτος άνθρωπος, που κατάφερε να πλοηγήσει ένα αερόστατο, όπου αυτός ήθελε, ώστε να μην είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Το 1785 πέρασε πετώντας τη Μάγχη.
1904
οι Ιάπωνες βομβαρδίζουν το Βλαδιβοστόκ. Ρωσικά πολεμικά πλοία εκδιώκονται από τον Ειρηνικό.
1904
γεννιέται ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, ηγετικό στέλεχος των SS κι ένας από τους Ναζί που επεξεργάστηκαν την τελική λύση κατά των Εβραίων. (Θαν. 4/6/1942)
1905
τέσσερις πυροβολισμοί κατά των ανακτόρων στην Αθήνα. Δράστες, ένας καφετζής και τρεις μαθητές.
1912
ο Γάλλος αεροπόρος, Ανρί Σεϊμέ, καλύπτει σε πτήση, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, την απόσταση Λονδίνο-Παρίσι σε 3 ώρες.
1918
οι Μπολσεβίκοι αλλάζουν το όνομα τους σε “Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα”.
1919
διπλωματική μάχη δίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, στη Διάσκεψη Ειρήνης για τα ελληνικά ζητήματα.
1920
οι Μπολσεβίκοι αρχίζουν μεγάλη επίθεση στο μέτωπο της Πολωνίας.
1921
με διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου αρχίζει η Μικρασιατική Εκστρατεία. Ενόψει της γενικής επίθεσης των ελληνικών δυνάμεων ο αρχηγός της στρατιάς της Μικράς Ασίας, αντιστράτηγος Παπούλας, δηλώνει ότι “ο στρατός μας καλείται να φέρει εις πέρας το βαρύν έργον αυτού. Ουδεμία μου απομένει αμφιβολία περί της νίκης”.
1932
πεθαίνει ο Αριστίντ Μπριάντ, διπλωμάτης, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1926.

1935
η επιστροφή της περιοχής του Σάαρ στη Γερμανία σηματοδοτεί την αρχή της γερμανικής επέκτασης.
1936
τα γερμανικά στρατεύματα υπό τον Χίτλερ εισβάλουν στην αποστρατικοποιημένη Ρηνανία, παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και το Σύμφωνο του Λοκάρνο. Οι Κυβερνήσεις Αγγλίας και Γαλλίας δεν αντιδρούν.
1938
πεθαίνει ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, εξέχων φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες το διάστημα 1924-1925. (Γεν. 17/5/1875)
1941
ιταλικά πλωτά νοσοκομεία μεταφέρουν Ιταλούς τραυματίες από την Αλβανία στην Ιταλία. Το ελληνικό υποβρύχιο “Νηρεύς” βυθίζει ιταλικό μεταγωγικό στην Αδριατική.
1943
ο κατοχικός Υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας δολοφονείται από την κομμουνιστική ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα) στην οδό Σόλωνος, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο από την ογκούμενη λαϊκή αντίδραση, εξαιτίας της Πολιτικής Επιστράτευσης που διέταξαν οι κατακτητές.
1945 κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τη γέφυρα του Ρήνου στο Ρέμαγκεν της Γερμανίας και περνούν στην απέναντι όχθη.
1948
τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα.
1949
ο ΟΗΕ αποφασίζει να διερευνήσει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ, ότι το Ανατολικό Μπλοκ διατηρεί 8-14 εκατομμύρια κρατούμενους σε διάφορα στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων.
1950
στις ΗΠΑ, η Τζούντιθ Κόπλον και ο Σοβιετικός πρεσβευτής, Βαλεντίν Γκουμπίτσεφ, κρίνονται ένοχοι κατασκοπείας.
1951
φανατικός εθνικιστής, που διαφωνεί με τη φιλοδυτική πολιτική της χώρας του, σκοτώνει τον πρωθυπουργό της Περσίας, Αλί Ραζμάρα.
1952
οι ΗΠΑ υπογράφουν με την Κούβα συμφωνία για στρατιωτική βοήθεια.
1953
ξεκινά το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών στο Σαντιάγκο της Χιλής.
1954
η ΕΣΣΔ κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο στο χόκεϊ επί πάγου, όταν νικά τον Καναδά με 7-2 στην Στοκχόλμη, στην πρώτη της συμμετοχή σε τουρνουά του αθλήματος.
1959 η
Γαλλία ανακοινώνει ότι, θα αποσύρει το στόλο της Μεσογείου από το ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου.
1968
πεθαίνει ο Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος, που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
1969
αποφασίζεται η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.
1970
γεννιέται η Βρετανία ηθοποιός Ρέιτσελ Βάις.
1971
χίλια αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την Καμπότζη και το Λάος.
1986
βατραχάνθρωποι του αμερικανικού ναυτικού εντοπίζουν την καμπίνα του διαστημοπλοίου Τσάλεντζερ που καταστράφηκε λίγο μετά την εκτόξευση του.
1987
ο Μάικ Τάισον γίνεται ο νεότερος πρωταθλητής, όταν κερδίζει τον Τζέιμς Σμιθ με ομόφωνη απόφαση μετά από 12 γύρους σε αγώνα στο Λας Βέγκας.
1990
ο Βρετανός Λίντφορντ Κρίστι κάνει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 60μ με 6.51 στο 4ο Διεθνές Μίτινγκ Κλειστού Στίβου “ΑΘΗΝΑ” στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
1991
η Αλβανία κηρύσσει το Δυρράχιο στρατιωτική περιοχή και απαγορεύει τις μαζικές συγκεντρώσεις στα Τίρανα και σε τρεις ακόμα πόλεις, μετά την έξοδο χιλιάδων Αλβανών στην Ιταλία.
1992
στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, 200 Αρμένιοι σκοτώνονται από επιθέσεις Αζέρων.
1993
στο Αφγανιστάν, οι αντίπαλοι ηγέτες υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία με σκοπό να τερματιστούν οι συγκρούσεις στο Καμπούλ, που διαρκούν και έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων πολιτών.
1994
οι αρχές της Σλοβενίας απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα του Ρώσου υπερεθνικιστή ηγέτη Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.
1995
στο Πακιστάν, δύο Αμερικανοί υπάλληλοι στο προξενείο των ΗΠΑ στο Καράτσι δολοφονούνται από ενόπλους, καθώς μεταβαίνουν με το αυτοκίνητο τους στο προξενείο.
1996
στην Τουρκία, ο συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ καταδικάζεται σε 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή με την κατηγορία της αναμόχλευσης παθών.
1997
η διαθήκη της Σοφίας Μινέικο, μητέρας του Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία μοναδικοί κληρονόμοι της βίλας στο Παλαιό Ψυχικό ήταν τα τέσσερα εγγόνια της, δημοσιεύεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
1999
πεθαίνει ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ. (ΦΩΤΟ)
2003
συλλαμβάνονται δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Σαάντ και Χάμζα Μπιν Λάντεν, στο Ραμπάτ του νοτιανατολικού Αφγανιστάν μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων. Ο Σαάντ, ο μεγαλύτερος από τους 14 ή 18 γιους του Σαουδάραβα τρομοκράτη, φέρεται να είναι ο διάδοχος του πατέρα του στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, ενώ το όνομα του βρίσκεται στην αμερικανική λίστα των πλέον καταζητούμενων ατόμων του κόσμου.
2004
περίπου 7,6 εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%.
2009
εκτοξεύεται το διαστημικό παρατηρητήριο Kepler, σχεδιασμένο να βρει πλανήτες που έχουν τροχιά γύρω από αστέρια όπως η Γη.

onalert

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.