Σε Δουβλίνο και Βρυξέλλες μεταφέρεται το πεδίο των διαπραγματεύσεων με κύριο στόχο την απεμπλοκή των εκκρεμών δόσεων – Απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και γάλα οι κόκκινες γραμμές
ΤΡΟΪΚΑΜέχρι το βράδυ του Σαββάτου θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος σε όσα θέματα, και είναι πολλά αυτά, παραμένουν ανοιχτά.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα και το πιο πιθανό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με ανταλλαγή email.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός που μετείχε χθες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία και σήμερα βρίσκεται στην Ιρλανδία για την σύνοδο του ΕΛΚ και την στήριξη της υποψηφιότητας Γιούνκερ, αναμένεται να θέσει το θέμα των διαπραγματεύσεων στην Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr στόχος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, είναι η σταδιακή απεμπλοκή σε πρώτη φάση των εκκρεμών δόσεων, απόφαση που πρέπει να ληφθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του eurogroup. Είναι προφανές, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, ότι οι διαπραγματεύσεις τόσο για χαμηλής έντασης ζητήματα όσο και για μείζονος σημασίας θέματα «θα συνεχιστούν εκ του μακρόθεν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους αναμένεται να θέσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στους επικεφαλής των οργανισμών της τρόικας (Κριστίν Λαγκάρντ από ΔΝΤ, Ολι Ρεν από Κομισιόν) και στον Μάριο Ντράγκι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Στο εσωτερικό η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή της τακτική, όταν οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε κρίσιμο σημείο έθεσε τις δικές της κόκκινες γραμμές.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν θα δεχθεί:

  • Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
  • Νέες απολύσεις στο Δημόσιο το 2015
  • Αλλαγές στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για το γάλα.

Σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα με στόχο να κλείσουν τα θέματα στο πεδίο των εργασιακών.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων αναφέρονται στην πάγια στάση των εκπροσώπων της τριμερούς να «ρίχνουν» μια σειρά από θέματα και απαιτήσεις πολλά εκ των οποίων δείχνουν και άγνοια της εσωτερικής πραγματικότητας. Όπως για παράδειγμα η απαίτηση για κατάργηση της επιδότησης των άγονων γραμμών για τα νησιά.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.