Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Προσφυγή στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρότεινε ο Παπούλιας

Μάρτιος 7th, 2014 by Χρήστος Μίμης

«ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ»

Προσφυγή στη Χάγη για τις γερμανικές αποζημιώσεις πρότεινε ο ΠαπούλιαςΤην προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την προσφώνηση του στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του χθες το βράδυ, στο προεδρικό μέγαρο. «Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε.

Για δεύτερη φορά, μέσα στην ίδια μέρα, ο κ.Παπούλιας επέλεξε να θίξει το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων στον Γερμανό Πρόεδρο, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας και μίλησε ήδη μόνο για την ηθική διάσταση του ζητήματος, αποφεύγοντας να πάρει θέση.

Ο κ. Παπούλιας, στην προσφώνησή του προς τον κ.Γκαούκ, τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Γνωρίζετε τους προσωπικούς δεσμούς που έχω με τη Γερμανία. Οι ιδιαίτεροι αυτοί δεσμοί καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσω την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής. Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών. Η θέση σας ότι “δεν υφίσταται θέμα” είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, λόγω της οικονομικής κρίσης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη και κυρίως στην προϋπόθεση της μείωσης του δημόσιου χρέους.

«Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περικοπές. Ο κοινωνικά δίκαιος επιμερισμός των βαρών είναι επιβεβλημένος, αλλά δεν αρκεί… η βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση μπορεί να επιτευχθεί μόνο παραλλήλως με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις. Και αυτές δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος», τόνισε ο κ.Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχθηκε ότι η κρίση που διέρχεται η Ελλάδα οφείλεται σε σημαντικά δικά της λάθη επισημαίνοντας ωστόσο τις ελλείψεις στη δομή του ευρώ και το αδιέξοδο των τιμωρητικών, όπως ανέφερε, πολιτικών που επιβάλλουν οι χώρες του Βορρά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις νέες διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ διατύπωσε τις αντιρρήσεις της χώρας στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ζητώντας την ουσιαστική συνδρομή όλων των χωρών και ανάληψη των βαρών.

Γκάουκ: Μόνο ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης

Με τη παρότρυνση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς δισταγμούς για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση αλλά και με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, απάντησε ο Γιόακιμ Γκάουκ.

«Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι το ενδιαφέρον, ο σεβασμός, η συμπόνια, η αλληλεγγύη καθιστούν σε ατομικό επίπεδο πιο εύκολο το δρόμο προς τη συμφιλίωση και φέρνουν κοντύτερα τους λαούς μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Γκάουκ ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα είναι κατά πολύ άγνωστα και ανεξιλέωτα στη Γερμανία.

Για τη διερχόμενη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ο Γερμανός Πρόεδρος, ευχήθηκε να έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και διαβεβαίωσε: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χρειάστηκε να επωμιστούν πολλά κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων και να καταβάλουν προσωπικές θυσίες, προκειμένου να δημιουργήσουν μια προοπτική για την πατρίδα και τον εαυτό τους. Σας διαβεβαιώ, κυρίες και κύριοι, αυτό γίνεται αντιληπτό στη Γερμανία και τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης».

Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προγράμματα για την ενίσχυση της συνεργασίας των νέων.

έθνος

This entry was posted on Παρασκευή, Μάρτιος 7th, 2014 at 07:14 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply