Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 6 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο – Αρχείο ΕΡΤ

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ460
υπογράφεται η συνθήκη της Αλκανόβα, με την οποία παραχωρούνται από την Ισπανία τα Κανάρια Νησιά στην Καστίλη, με αντάλλαγμα κάποια εδάφη στη Δυτική Αφρική.
1521
ο θαλασσοπόρος Μαγγελάνος ανακαλύπτει στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό τη νήσο Γκουάμ.
1836
μετά από πολιορκία 13 ημερών από 3.000 Μεξικανούς στρατιώτες, οι 189 εθελοντές του Τέξας χάνουν το Άλαμο
1864
ο Κωνσταντίνος Κανάρης αναλαμβάνει κυβερνήτης της Ελλάδας.
1893
ιδρύεται ο Κερκυραϊκός ΓΣ, από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος εκτός από στίβο, μπάσκετ, βόλεϊ, πυγμαχία και τένις αναπτύσσει το κρίκετ και αποτελεί την βάση της Εθνικής ομάδας
1894
κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», με πρώτο διευθυντή τον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.
1899
ο Φέλιξ Χόφμαν πατεντάρει την ασπιρίνη.
1900
πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Γκοντλιέμπ Νταίμλερ. Ο ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler ήταν ο εφευρέτης του καρμπυρατέρ και αυτός, που βελτίωσε τις μηχανές εσωτερικής καύσεως. Το 1899 κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο Mercedes.
1901
στη Βρέμη, αναρχικός προσπαθεί να σκοτώσει τον Γερμανό αυτοκράτορα και βασιλιά της Πρωσίας, Γουλιέλμο Β.
1902
ιδρύεται η Ρεάλ Μαδρίτης από μια ομάδα ποδοσφαιρόφιλων με επικεφαλής τον Χουάν Πάντρος και τρεις ημέρες αργότερα η ομάδα δίνει τον πρώτο της επίσημο αγώνα. το 1906 … γεννιέται στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, ο κωμικός Λουίς Φράνσις Κριστίλιο, ή αλλιώς Λου Κοστέλο. Αφησε εποχή μαζί με τον Μπαντ Αμποτ, ως οι “Αμποτ και Κοστέλο”
1910
στη Γερμανία, η κρατική αστυνομία δολοφονεί επιτόπου Σοσιαλιστές που πήραν μέρος σε διαδήλωση προς υποστήριξη του δικαιώματος των γυναικών για ψήφο.
1910
αγροτική εξέγερση στο Κιλελέρ της Θεσσαλίας
1913
ο Γερμανός πρίγκιπας Γουλιέλμος Ντε Βιντ στέφθηκε βασιλιάς της Αλβανίας.
1926
γεννιέται ο Αμερικανός οικονομολόγος Άλαν Γκρίνσπαν.
1928
γεννιέται ο Κολομβιανός βραβευμένος με Νόμπελ (1982) συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες.
1929
πεθαίνει ο πρωτοπόρος αυτοκινητιστής Ντέιβιντ Μπιούικ. Υπήρξε ιδρυτής μίας εταιρείας, η οποία αργότερα μετονομάστηκε ως General Motors Corporation of America
1932
παραιτείται η ελληνική Κυβέρνηση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Βενιζέλος κάνει έκκληση για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
1933
αποτυχημένο κίνημα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα για την επαναφορά του Ελευθέριου Βενιζέλου στην εξουσία.
1937
γεννιέται η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, η πρώτη γυναίκα, που πήγε στο Διάστημα στις 16 Ιουνίου 1963.
1940
υπογράφεται ανακωχή στον Πόλεμο του Χειμώνα, τον πόλεμο, που ξέσπασε τρεις μήνες πριν την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πόλεμου, ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Φινλανδία.
1950
οι ελληνικές εκλογές, που έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση του Λαϊκού Κόμματος και την εντυπωσιακή άνοδο της ΕΠΕΚ, οδηγούν σε μια κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
1964
ο Κωνσταντίνος ο Β’ γίνεται βασιλιάς της Ελλάδας. Τελικά θα είναι και ο τελευταίος.
1965
στις ΗΠΑ, το υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι 3.500 πεζοναύτες εστάλησαν στο Νότιο Βιετνάμ. Πρόκειται για τα πρώτα χερσαία στρατεύματα των ΗΠΑ, που στέλλονται για να πολεμήσουν τους κομμουνιστές αντάρτες.
1982
στην Αίγυπτο, πέντε από τους 24 φανατικούς μουσουλμάνους, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, καταδικάζονται σε θάνατο.
1983
στη Γερμανία, επιστρέφει στην εξουσία το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών με καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.
1984
αρχίζουν στη Βρετανία απεργία οι ανθρακωρύχοι. Θα διαρκέσει 12 μήνες.
1985
ο Μάικ Τάισον κερδίζει με νοκ άουτ τον Έκτορ Μερσέντες στον 1ο γύρο στον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα στο Όλμπανι της Νέας Υόρκης
1991
1.500 Αλβανοί φυγάδες φθάνουν με πλοία στην Ιταλία, ενώ άλλοι τόσοι έχουν συγκεντρωθεί στη διάβαση Μποζάι με σκοπό να καταφύγουν στη Γιουγκοσλαβία.
1992
ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αγιάζ Μουταλίμποφ, παραιτείται εξαιτίας των χειρισμών του στη διαμάχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
1993
στα Σκόπια, 81 είναι οι νεκροί όταν επιβατικό αεροπλάνο της εταιρίας “Παλ Ερ” συντρίβεται λίγο μετά την απογείωσή του.
1994
πεθαίνει στο νοσοκομείο “Μεμόριαλ” της Νέας Υόρκης, η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε ηθοποιός παγκόσμιας φήμης, θερμή αγωνίστρια της Δημοκρατίας και υπουργός Πολιτισμού σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, η απριλιανή Χούντα της αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια εξαιτίας της αντιστασιακής της δράσης. Κηδεύτηκε με τιμές πρωθυπουργού ενώ εκατομμύρια λαού την συντρόφεψαν στην τελευταία της κατοικία στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.
1995
η Ε.Ε αναβάλει επ αόριστον την εφαρμογή εμπορικής συμφωνίας με τη Ρωσία, εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην Τσετσενία.
1996
πολιτικός συναγερμός σημαίνει στη Γερμανία, ύστερα από την επισημοποίηση της κατάρριψης του μεταπολεμικού ρεκόρ ανεργίας για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο αριθμός των ανέργων έφτασε τους 4.270.000 και το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε στο 11,1%.
1997
κλάπηκε από γκαλερί του Λονδίνου, ο πίνακας του Πικάσο “Κεφάλι Γυναίκας”.
1999
πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Dennis Violet, μέλος των θρυλικών μπέμπηδων του Matt Busby. Με 32 γκολ από την περίοδο 1959-60 κατέχει το ρεκόρ στην Α’ κατηγορία της Αγγλίας

onalert

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.