Παραμένει η διαφωνία κυβέρνησης ΔΝΤ για τις τράπεζες. Ίση μεταχείριση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες ζητά το υπουργείο Οικονομικών. Τι προτείνει η ελληνική πλευρά

Κατά την επίσκεψη των κκ. Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μόρς της ΕΕ και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, θα μπούν στο μικροσκόπιο όλες οι αλλαγές που παρουσίασε στη Βουλή ο προκάτοχος του κ. Βενιζέλου και πιο συγκεκριμένα οι αποφάσεις για το αφορολόγητο όριο και τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίαςΜε τη διαφωνία να παραμένει τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους για να βρουν τα κεφάλαια αυτά, ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, η 6ωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε χαρακτηριστικά «ζητούμε ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», καταδεικνύοντας και τη σημαντική διαφωνία, κυρίως με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα, ο οποίος θεωρεί ότι για τις εγχώριες τράπεζες επαρκούν λίγοι μήνες (λιγότερο από ένα εξάμηνο) για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Η συμβιβαστική πρόταση προς την Τρόικα

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε προς την τρόικα μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει:

* Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος

* Να διαπιστωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

* Όποια τράπεζα επιθυμεί, θα μπορεί να προχωρήσει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και εάν δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια από την ΑΜΚ, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (η αγορά έχει εμπιστοσύνη για το τι κεφάλαια θέλουν οι τράπεζες. Και θα το λύσει η αγορά), δήλωσε ευθαρσώς το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

* Να έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ

Όσον αφορά δε, ειδικότερα τις αντιρρήσεις που εκφράζει κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι «σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους».

Όμως, πέραν του ζητήματος με τις τράπεζες, ανοικτά παραμένουν και σχεδόν όλα τα άλλα θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα (π.χ. αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, με την τρόικα να επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας).

Για τον συγκεκριμένο λόγο, σήμερα θα μεταβούν στο υπουργείο Οικονομικών για συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας σχεδόν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και την κατάρτιση του κειμένου του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Το κείμενο της επικαιροποίησης του Μνημονίου συζητήθηκε επί μακρόν και στη χθεσινή/σημερινή μαραθώνια σύσκεψη και οι πρώτες διαπιστώσεις έχουν ως εξής:

– Το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό», σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό του 2015

-Υπάρχουν πλέον σημάδια σύγκλισης και για τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

-Η ελληνική πλευρά επιζητεί να καταθέσει στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015- 2018.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πιθανότητα για μία «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα δείχνει να απομακρύνεται («είναι πολύ φιλόδοξο» αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών).

Χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, τα στελέχη του οποίου θεωρούν ότι και με τηλεδιάσκεψη (ακόμη και την επομένη του Eurogroup) μπορεί να εγκριθεί η δόση. Ενώ, όσον αφορά στη φημολογία για εμπλοκή και εκταμίευση της δόσης μετά από τις ευρωεκλογές, ο κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.