Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δεν τα βρίσκουν με την τρόικα για την “τρύπα” στις τράπεζες. Θα ανακοινώσουμε αποτελέσματα χωρίς την άδεια των δανειστών

Μάρτιος 5th, 2014 by Χρήστος Μίμης

“Ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις τρόικας-Προβόπουλου. Το ΔΝΤ εμμένει στις εκτιμήσεις του για τις ελληνικές τράπεζες. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΜε διαφωνία για το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

 

Μετά ταύτα η Τράπεζα της Ελλάδος θα προχωρήσει μονομερώς στην δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως αυτά προκύπτουν από την μελέτη που πραγματοποίησε η Blackrock.

 

Νέα συνάντηση δεν προβλέπεται καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναχωρεί την Τετάρτη για τη Φρανκφούρτη.

 

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η αιτία της διαφωνίας εντοπίζεται στην εμμονή του ΔΝΤ σε δικές του εκτιμήσεις οι οποίες είναι σαφώς μεγαλύτερες εκείνων της Τραπέζης της Ελλάδος.

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η ΤτΕ εκτιμά τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στα 6 δισ. ευρώ.

 

Από τα χείλη των τροϊκανών κρέμεται η κυβέρνηση

 

Η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ’ ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου των Οικονομικών, σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, διαπραγματεύσεις που πλέον έχουν εισέλθει στην κρίσιμη καμπή τους.

 

Με δεδομένο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, ο συγκεκριμένος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).

 

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

 

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, τη δε Παρασκευή και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

 

Υπό συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος, όσο και με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, «αγκάθια» των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων παραμένουν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ (εργαλειοθήκη για την ενίσχυση του ανταγωνισμού) και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (ομαδικές απολύσεις).

 

Όμως, δεν είναι ήσσονος σημασίας και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με το Δημόσιο (διαθεσιμότητα- απολύσεις).

Σημειώνεται, ότι με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσει, ως προεδρεύων, τη συνεδρίαση του Ecofin (θα πραγματοποιηθεί την επομένη του Eurogroup) για την τραπεζική ενοποίηση.

news247

This entry was posted on Τετάρτη, Μάρτιος 5th, 2014 at 16:51 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply