Ηλεκτρονικό… απουσιολόγιο μπαίνει στη Βουλή- Θα καταμετρώνται ηλεκτρονικά οι ψήφοι, αλλά θα καταγράφονται και τα… σκασιαρχεία από τις επιτροπές, η συμμετοχή στις οποίες χρυσοπληρώνεται
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΒΟΥΛΗΣε εκσυγχρονισμό και μέσω αυτού σε καλύτερο έλεγχο των βουλευτών προχωρά η Βουλή με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφοριών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα

Το ηλεκτρονικό σύστημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα θα μετατραπεί παράλληλα στο μέλλον σε κάρτα παρουσίας των βουλευτών, περίπου όμοια με εκείνη που υπάρχει εδώ και χρόνια σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Συγκεκριμένα, οι 300 θα «χτυπούν» την κάρτα αντί να υπογράφουν στο παρουσιολόγιο κάτι που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Ολομέλεια του Σώματος. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις το ίδιο να γίνει και στις επιτροπές της Βουλής με διπλό στόχο. Να αναβαθμιστούν αφενός οι διαδικασίες, αφετέρου να κοπεί η φόρα σε τυχόν  επίδοξους κοπανατζήδες βουλευτές οι οποίοι λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις εργασίες των επιτροπών, δεν προσέρχονται όμως.
Σήμερα οι ψηφοφορίες διαρκούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερες από 2 ώρες ενώ με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας δεν θα ξεπερνούν τα 15 λεπτά
Σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, εγκαταστάθηκε επί προεδρίας του Απόστολου Κακλαμάνη με στόχο να μπει η Βουλή στα σαλόνια των σύγχρονων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ. Κατά πληροφορίες, υπήρξαν αντιδράσεις από βουλευτές που αγχώνονταν με τα «ηλεκτρονικά» και τα κουμπάκια.

Ωστόσο οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την  πρόοδο του κοινοβουλευτικού έργου λόγω ψηφοφοριών, αλλά και οι εργατοώρες που χάνονται, οδήγησαν τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να μπει το σύστημα άμεσα σε λειτουργία. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να γίνει γενική πρόβα και έχει ζητηθεί η συνδρομή εθελοντών βουλευτών, αλλά και υπαλλήλων του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δοκιμές σε επίπεδο ηλεκτρονικής προετοιμασίας με την εγκατάσταση υποδοχών για τις ηλεκτρονικές κάρτες και στα υπουργικά έδρανα. Απομένουν ακόμα κάποια ζητήματα να καθοριστούν και όλα θα είναι έτοιμα.

Για παράδειγμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί τι θα γίνει με τους βουλευτές που κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών καθυστερούν να ψηφίσουν. Μέχρι τώρα το πρόβλημα επιλύονταν με την δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων των απόντων. Λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα και για τους βουλευτές και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που τυγχάνει να λείπουν σε επίσημη αποστολή της Βουλής και ψηφίζουν δια επιστολικής ψήφου. Εξετάζονται δύο επιλογές: Να προσμετράται η ψήφος τους μετά το πέρας της διαδικασίας στο τελικό αποτέλεσμα, ή να παραδίδουν τις ηλεκτρονικές τους κάρτες στα προεδρεία των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, ψηφίζοντας έτσι δια αντιπροσώπου. Σήμερα οι ψηφοφορίες στη Βουλή διαρκούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερες από 2 ώρες. Στο μέλλον δεν θα απαιτούνται περισσότερο από 15 λεπτά.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.