Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι, παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Μάρτιος 4th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Βουτιά στο Χρηματιστήριο της Μόσχας

rosiaΜε τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία να σπρώχνουν το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας πάνω από 10 δισ. δολ. σε συνάλλαγμα προκειμένου να τονώσει το ρωσικό νόμισμα.

Επιπλέον προχώρησε εκτάκτως σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της στο 7%, από 5,5%, προκειμένου να αποτρέψει κινδύνους πληθωρισμού και οικονομικής αστάθειας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος μετά την μεγάλη πτώση που υπέστη το ρωσικό νόμισμα, τόνισε ότι θα συνεχίσει αυτή την πορεία και ότι θα στρέψει την προσοχή της στη συγκράτηση του πληθωρισμού αφού η κατάσταση στις αγορές σταθεροποιηθεί.

Χρηματομεσίτες υπολόγισαν ότι η κεντρική τράπεζα πώλησε πάνω από 10 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα σήμερα (Δευτέρα) για να τονώσει το ρούβλι.

«Σε σχέση με την αφύσικη κατάσταση (στις αγορές), η κεντρική τράπεζα αύξησε την 3η Μαρτίου την παρουσία της στην αγορά ξένου συναλλάγματος», ανέφερε το γραφείο Τύπου της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε ανακοίνωσή του.

«Αφού η κατάσταση στις αγορές σταθεροποιηθεί, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει την πορεία της για να αφήσει το ρούβλι να διακυμαίνεται ελεύθερα και θα στρέψει την προσοχή της στη στοχοθέτηση του πληθωρισμού».

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προγραμμάτιζε να επιτρέψει η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος να διαμορφώνεται ελεύθερα στις αγορές από το 2015.

Στο μεταξύ ο Αντρέι Κλέπατς, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, επισήμανε ότι η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος θα έχει αξιοσημείωτες συνέπειες στον πληθωρισμό, αλλά το ρούβλι δεν θα καταρρεύσει, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η εξασθένηση που υφίσταται το ρούβλι θα έχει αξιοσημείωτες πληθωριστικές συνέπειες», φέρεται να δήλωσε ο Κλέπατς. «Ωστόσο», πρόσθεσε «δεν θα υπάρξει κατάρρευση» του ρωσικού νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί περί το 5% το 2014.

το βήμα

This entry was posted on Τρίτη, Μάρτιος 4th, 2014 at 08:52 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply