Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου

4 Μαρτίου, 2014 by Χρήστος Μίμης

Η μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα“Η Ευρώπη διανύει τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του τείχους του Βερολίνου”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το σημερινό Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε. πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, τόσο προς τη Ρωσία, ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες είναι εντελώς απαράδεκτες, όσο και προς την ουκρανική κυβέρνηση, ότι οφείλει να σεβαστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να οδηγηθεί στο περιθώριο των εξελίξεων. “Πρέπει να φανούμε πολιτικά ικανοί», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να μην παρασυρθούμε στην άβυσσο της στρατιωτικής κλιμάκωσης”.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάγερ, εκτός από ξεκάθαρα μηνύματα η Ε.Ε. πρέπει να προσπαθήσει να οδηγήσει τη ρωσική και την ουκρανική κυβέρνηση σε έναν “μεσο διάλογο” που θα μετριάσει τις εντάσεις.

Επανέλαβε δε, την πρόταση της Γερμανίας να δημιουργηθεί μια “αποστολή εξακρίβωσης γεγονότων” στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία, στην οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμμετέχουν η Ε.Ε., η Ουκρανία, η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ.

“Θα ήμουν ικανοποιημένος εάν πέρα από τα ισχυρά μηνύματα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους που θα φέρουν και τις δύο αντίπαλες πλευρές σε συζητήσεις και σε ένα πλαίσιο αποκλιμάκωσης της κρίσης», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάγερ. Πρόσθεσε, ωστόσο ότι τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και στην έξοδο από την κρίση, αλλά όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα ήταν λάθος να μην προσπαθήσουμε”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

news247

This entry was posted on Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2014 at 17:19 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply