Η νούμερο ένα παγκοσμίως πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια του αφεντικού του facebook, με το αστρονομικό ποσό των 16 δις δολλαρίων, αρχίζει να νιώθει έντονη την απειλή του Telegram των Ρώσων αδελφών Ντούρωφ

TELEGRAM

Στις 23 Φεβρουαρίου την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram εγκατέστησαν 4,95 εκατομμύρια άτομα και έγινε αυτή με τις περισσότερες προτιμήσεις σε 48 χώρες του κόσμου. Να δούμε πώς «βοήθησε» σε αυτή την επιτυχία ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αγόρασε το WhatsApp δαπανώντας 16 δις. δολάρια. Πληροφορούμενοι αυτή τη συναλλαγή με το Facebook, πολλοί χρήστες του WhatsApp απογοητεύτηκαν τόσο πολύ, ώστε αποφάσισαν να αλλάξουν messenger επιλέγοντας το Telegram. Σε ορισμένες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Μεξικό, Χιλή κ.α.) η υψηλής ασφάλειας εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις.

Την αύξηση της βάσης χρηστών πιστοποιεί και το πλήθος από νέα σχόλια στο Google Play, σε μερικά από τα οποία αναφέρεται ευθέως ότι υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή είναι η πώληση του WhatsApp στο κοινωνικό δίκτυο του Ζούκερμπεργκ.

To Telegram είναι μια εφαρμογή που βασίζεται στο προστατευμένο πρωτόκολλο MTProto. Το πρόγραμμα διευθύνουν οι αδελφοί Ντούροφ. Ο Νικολάι Ντούροφ είναι ο δημιουργός του πρωτοκόλλου και τεχνικός διευθυντής της εταιρίας, ο Πάβελ Ντούροφ ανέλαβε τη χρηματοδότηση και προώθηση. Οι περισσότεροι σχεδιαστές που εργάζονται για την εφαρμογή είναι και αυτοί Ρώσοι. Τα γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στο Βερολίνο, ενώ η νομική οντότητα είναι καταχωρημένη σε μια από τις αμερικανικές πολιτείες.

Γιατί το Telegram είναι καλύτερο;

1. Όλα ξεκινούν από το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων. Κατά το παρελθόν το WhatsApp αντιμετώπισε προβλήματα στον τομέα της προστασίας δεδομένων, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του Telegram είναι συγκεκριμένα η ασφάλεια. Ο επιχειρηματίας Πάβελ Ντούροφ (εκ των ιδρυτών του ρωσικού κοινωνικού δικτύου VKontakte και της ομώνυμης εταιρίας), δήλωσε μάλιστα ότι στους ειδικούς που θα κατορθώσουν να εντοπίσουν τρωτά σημεία στο πρωτόκολλο MTProto -στο οποίο λειτουργεί ο messenger- θα καταβληθεί σημαντική αμοιβή.

2. Το WhatsApp είναι αγαπητό, σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν περιέχει καθόλου διαφημίσεις, ενώ η φήμη του Facebook δεν είναι ανάλογη στο θέμα αυτό. Το κοινωνικό δίκτυο και ο Γιαν Κουμ, δημιουργός του WhatsApp, ορκίζονται πως δεν θα αλλάξει τίποτε για τους χρήστες, αλλά ήδη μπορεί να ειπωθεί ότι ένα τμήμα των χρηστών δεν πιστεύει ιδιαίτερα αυτές τις υποσχέσεις. Το Telegram δε, είναι 100% δωρεάν και όπως δεσμεύεται η εταιρία, έτσι θα παραμείνει και στο μέλλον.

3. Το Telegram, το πνευματικό τέκνο του Ντούροφ, συνεχίζει τις παραδόσεις του προηγούμενου προγράμματος VKontakte. Οι χρήστες του messenger θα μπορούν να ανεβάζουν εκεί απεριόριστο όγκο από βίντεο, εικόνες, ήχο και έγγραφα, αν και δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επιλύονται ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. Η εμπειρία του VKontakte από αυτή την άποψη δεν είναι και η πιο επιτυχημένη.

4. Πολλοί λένε για τον Ντούροφ ότι είναι ένας άνθρωπος εσωστρεφής, γενικά μυστικοπαθής. Ίσως γι’ αυτό και η εφαρμογή έχει την ιδιότητα ενός -όπως την αποκαλούν οι ίδιοι οι σχεδιαστές της- «κλειστού chat για παρανοϊκούς». Η ιδιότητα του κλειστού chat εξασφαλίζεται με ένα ειδικό πρωτόκολλο end-to-end encryption, το οποίο δεν αφήνει ίχνη στο δίκτυο και στη συσκευή, ενώ τα μηνύματα αυτοκαταστρέφονται μετά την αποστολή τους.

5. Το τελευταίο, όχι πάντως από πλευράς σημασίας, είναι η χρηστικότητα. Το Telegram είναι σχεδιασμένο σαν υπηρεσία όπου η αποθήκευση, διαχείριση και επεξεργασία των δεδομένων γίνεται σε αποκεντρωμένα δίκτυα (τα λεγόμενα «σύννεφα»), γεγονός χάρη στο οποίο όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από πολλών ειδών συσκευές.

Ένα ευχαριστώ στον Ζούκερμπεργκ!

Να υπενθυμίσουμε ότι η θυελλώδης άνοδος του Telegram ξεκίνησε όταν τον Ιανουάριο ο δημιουργός του, Πάβελ Ντούροφ, αποχώρησε από το VKontakte. Τότε η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων απέκτησε περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες.

Κατόπιν το Telegram γνώρισε τον μέγιστο φόρτο του με 100 νέες εγγραφές το δευτερόλεπτο εξαιτίας της δυσλειτουργίας του messenger WhatsApp. Πλέον, τους «μετανάστες» χρήστες ακολούθησαν και οι γνωστοί τους. Μόνο στις 23 Φεβρουαρίου το Telegram εγκατέστησαν 4,95 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Google Trends, η ροή των ειδήσεων που αφορούσαν τη συναλλαγή με το Facebook μάλλον αύξησε την αναγνωρισιμότητα του WhatsApp, καθώς η ερώτηση «τι είναι το WhatsApp;» εισάγεται τις τελευταίες ημέρες πολύ πιο συχνά στις μηχανές αναζήτησης, ενώ παράλληλα οι ερωτήσεις για εναλλακτικές σε αυτό εφαρμογές, μειώθηκαν.

Για την ώρα, στον πόλεμο μεταξύ των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων το WhatsApp δείχνει να βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι οι ανταγωνιστές του. Είναι όμως ενδιαφέρον ποια θα είναι η εικόνα σε περίπου ένα χρόνο, αν το Telegram διατηρήσει την άνοδό του στο επίπεδο των 1,2 εκατ. ατόμων τις δύο ημέρες, όπως συμβαίνει τώρα.

rbth

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.