Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Ποιες είναι οι εναλλακτικές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας της Μ. Σαρακοστής

Μάρτιος 3rd, 2014 by Χρήστος Μίμης

Για να μην σας λείψει το ασβέστιο κατά τη νηστεία

asbestioΈνα από τα πιο σημαντικά συστατικά που μπορεί παρατηρείται σε έλλειψη κατά την περίοδο της νηστείας της Μ. Σαρακοστής είναι το ασβέστιο.

Το νηστίσιμο διαιτολόγιο αδυνατεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου στον οργανισμό, κυρίως λόγω της έλλειψης γαλακτοκομικών αλλά και της χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας του από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Για το λόγο αυτό, άτομα με υψηλές και άμεσες απαιτήσεις σε ασβέστιο όπως τα παιδιά και οι έφηβοι, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης, αλλά και άτομα με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, θα πρέπει να αποφεύγουν μακροχρόνιες περιόδους αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, αν κάποιος αναζητεί εναλλακτικές πηγές ασβεστίου κατά τη νηστεία τέτοιες είναι οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και το σπανάκι, καθώς επίσης και το σουσάμι και τα προϊόντα του όπως το ταχίνι και ο χαλβάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μία κουταλιά της σούπας σουσάμι μπορεί να καλύψει μέχρι και το 1/3 των αναγκών σε ασβέστιο ενός υγιούς ενήλικα.

Ωστόσο, επισημαίνουμε και πάλι ότι φυτικής προέλευσης τροφές ναι μεν μπορεί να περιέχουν ασβέστιο, αλλά αυτό απορροφάται σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

neadiatrofis

This entry was posted on Δευτέρα, Μάρτιος 3rd, 2014 at 20:55 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!