ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Ομπάμα: Θα υπάρξουν συνέπειες αν γίνει ρωσική επέμβαση στην ΟυκρανίαΣαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας, απηύθυνε το βράδυ της Παρασκευής ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με φόντο τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων προς την χερσόνησο της Κριμαίας.

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη σύντομη τοποθέτησή του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, αντέτεινε ο Βιτάλι Τσούρκιν πρέσβης της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε σχολίασε τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες για κινήσεις άγνωστων «ριζοσπαστικών δυνάμεων», που σχεδιάζουν επιχείρηση αφοπλισμού των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στην Κριμαία νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στην σχετική ανακοίνωσή του προειδοποίησε κατά της εν λόγω δράσης.

«Στην περίπτωση που γίνουν οι εν λόγω ενέργειες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα ενεργήσουν σύμφωνα με τους νόμους της Ουκρανίας και τους κανονισμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο στη ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Εν τω μεταξύ αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι η Ρωσία έστειλε “εκατοντάδες στρατιώτες” στην Κριμαία. «Φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες», είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθεται να αντιδράσουν στο στάδιο αυτό της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης.

Νωρίτερα η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Σαμάνθα Πάουερ εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις αναφορές ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας. Η Ουάσιγκτον κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει αυτές τις μονάδες.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.