Θέσεις και προτάσεις για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο με καυστικό τρόπο και υπαινιγμούς εξέφρασε με ανακοίνωσή της την Τετάρτη η ΠΑΕ ΠΑΟΚ

savvidisΑναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένες προσεγγίσεις ενώ υπάρχει “τοποθέτηση” του μεγαλομετόχου Ιβάν Σαβββίδη.

Αναλυτικά αναφέρονται:

Οι καταγγελίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις τελευταίες μέρες μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Κάτι, δυστυχώς απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο να συμβεί, δεδομένης της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία αυτό έχει περιέλθει.

Ασφαλώς υπάρχουν υπεύθυνοι για αυτό το κατάντημα, όπως υπάρχουν και λύσεις για όλους εμάς που οραματιζόμαστε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο καθαρό, ανταγωνιστικό, αντάξιο της ιστορίας μας.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξαρχής έχει κατατεθειμένες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, που στοχεύουν σ΄αυτό που θεωρούμε πυρήνα του προβλήματος κι αυτό που συνομολογούν –επίσημα ή ανεπίσημα – όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε αποφασίσει να μην ακολουθήσουμε το στείρο καταγγελτικό μοντέλο, που στοχεύει στην δημιουργία εντυπώσεων, σεβόμενοι το ρόλο που οφείλουμε να έχουμε ως ρυθμιστές των εξελίξεων. Έχουμε όμως την υποχρέωση στον δημόσιο διάλογο που αίφνης ξεκίνησε, να δώσουμε το στίγμα των προτάσεών μας, με την ελπίδα ότι θα διευκολύνουμε στην εξεύρεση των λύσεων.

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης επανέλαβε την παγιωμένη θέση του Δικεφάλου για διαφάνεια και εξυγίανση και υπογράμμισε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετούς μήνες, αφενός με τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των ανθρώπων του στα αρμόδια όργανα, αφετέρου με κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων – λύσεων ακόμη και προς τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιγραμματικά τα μέτρα που έχει προτείνει ο ΠΑΟΚ στη συνάντηση του προέδρου της ΠΑΕ κ. Ζήση Βρύζα με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό από το τέλος του προηγούμενου έτους:

1. Για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία: Ριζική αλλαγή στο τρόπο εκλογής του ΔΣ της ΕΠΟ, με στόχο την εκλογή αντιπροσωπευτικών και όχι συντεχνιακών διοικήσεων. Ψήφος για κάθε ένωση ανάλογα με το μέγεθός της και όχι ανεξάρτητα από αυτό, μια ψήφος για κάθε μέλος της Superleague, ενδεχομένως και για κάθε μέλος της Football League, δηλαδή όλων των επαγγελματικών ομάδων που είναι οι άμεσα θιγμένοι μιας κακοδιοικούμενης ΕΠΟ.

2. Για την λίγκα και τις διοργανώσεις: Εφαρμογή των κανόνων του παιχνιδιού από την αρχή ως το τέλος των πρωταθλημάτων. Δεν γίνεται αυτοί να αλλάζουν κατά το δοκούν και κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων μεγαλώνοντας το αίσθημα της αναξιοπιστίας.

3. Για την αθλητική δικαιοσύνη: Επαναφορά εν ενεργεία δικαστών στις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ, ένα μοντέλο που είχε αποτελέσματα στο παρελθόν και που εγκαταλείφθηκε χωρίς προφανείς λόγους.

4. Για το σύστημα αδειοδότησης: Συμμετοχή ανεξάρτητων προσώπων υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης στην ισχυροποίηση του ρόλου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με παράλληλο εκσυγχρονισμό της στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων.

5. Για τη διαιτησία: Επίτευξη συμφωνίας για τον έλεγχο της διαιτησίας με σχηματισμό ΚΕΔ κοινής αποδοχής, όπως στο παρελθόν έχει επιτευχθεί, όταν και σε μια νύκτα άλλαξαν τα 2/3 των πινάκων των διαιτητών.

6. Για τον οικονομικό έλεγχο και το οικονομικό fair play (FFP): Γενναίες και ρεαλιστικές ρυθμίσεις και παράλληλος ενδελεχής έλεγχος ώστε και τα έσοδα του κράτους να διασφαλίζονται, αλλά και η βιωσιμότητα των ομάδων.

Όπως συμβαίνει παντού στην ελληνική κοινωνία, έτσι και στο ποδόσφαιρο ως γνήσιο κομμάτι της, οποιαδήποτε γενναία αλλαγή και μεταρρύθμιση προσκρούει πάνω στα “τσιμεντωμένα” συμφέροντα των ευνοούμενων του κλειστού αυτού συστήματος.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να τελειώσουμε μια και καλή με το “παραποδόσφαιρο” των τυχάρπαστων, των δειλών μπροστά στον γνήσιο ανταγωνισμό, των συμπλεγματικών παραγόντων και όλων όσων συνοδευτικά καλύπτουν την εικόνα του…γυμνού βασιλιά τους!

Φυσικά δεν περιμένουμε απ´ αυτούς που έχουν συντηρήσει αυτή την κατάσταση να προχωρήσουν στις απαραίτητες τομές. Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν όμως, είναι ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν. Το πότε θα γίνουν εξαρτάται από την ορμή και την συσπείρωση όλων όσων ενδιαφέρονται πραγματικά για ένα υγιές και ανεξάρτητο ελληνικό ποδόσφαιρο, που θα υπηρετεί αξίες και που θα προσελκύει, αντί να αποθαρρύνει, επιχειρηματίες και επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς.

«Τα κρούσματα αδιαφάνειας, αδικίας ακόμη και ασυδοσίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αυξηθεί δραματικά. Ο ΠΑΟΚ εδώ και κάποιους μήνες και έπειτα από ανάλυση σε βάθος των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων και του τρόπου εφαρμογής τους ακόμη και στον Υφυπουργό αθλητισμού, ωστόσο ούτε και σε αυτό το επίπεδο δεν φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση επίλυσης των προβλημάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδης.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.