Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 26 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο – Aρχείο ΕΡΤ

vw1797…. Η Τράπεζα της Αγγλίας εκδίδει την πρώτη λίρα.

1815…. Ο Ναπολέων με 1.200 οπαδούς του ξεκινά από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, με προορισμό το Παρίσι για να ξαναπάρει την εξουσία.

1914…. Καθελκύεται ο “Βρεταννικός”, ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφό πλοίο του θρυλικού Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στις ακτές της Κέας.

…. Την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ, πραγματοποιείται η πρώτη μακρινή τηλεφωνική κλήση, με υπόγεια καλώδια μεταξύ της Βοστόνης και της Ουάσινγκτον.

1915…. Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης, μετά την παραίτηση Βενιζέλου, η οποία ακολούθησε την άρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου να συμφωνήσει με την εισχώρηση της Ελλάδας στην Αντάντ. Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώνει ότι, εφόσον απειληθούν τα συμφέροντα της χώρας, η Ελλάδα δεν θα διστάσει να βγει από την ουδετερότητα.

1930…. Εγκαθίσταται στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης.

1935 ο Αδόλφος Χίτλερ οργανώνει τη Λουφτβάφε, την πολεμική αεροπορία του ναζιστικού Γ Ράιχ.

1936…. Ο Χίτλερ εγκαινιάζει, στη Σαξονία της Γερμανίας, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής του “αυτοκινήτου του λαού”, του Volkswagen.

1946…. Το αεροπλάνο “Lucky Lady II”, Β-50, ξεκινά από το Τέξας των ΗΠΑ τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς σταθμό. Με κυβερνήτη τον Τζέιμς Γκάλαχερ και πλήρωμα 14 άντρες επιστρέφει στις ΗΠΑ, στις 2 Μαρτίου μετά από 94 ώρες στον αέρα.

1969…. Πρώτη προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ», με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

1980…. Αίγυπτος και Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους τριακονταετή εμπόλεμη διαμάχη.

1983….Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

Σαν σήμερα το 1802 γεννήθηκε ο γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ και το 1954 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Την ίδια μέρα το 1883 πέθανε ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός.

onalert

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.