Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους με το νέο Ε9

Φεβρουάριος 26th, 2014 by Χρήστος Μίμης

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 1,5 ΕΚΑΤ.
Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους με το νέο Ε9Το «σταυρόλεξο» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων καλούνται να λύσουν φέτος πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι, αφού το νέο έντυπο Ε9 απαιτεί την αναγραφή περισσότερων στοιχείων για την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η μεγάλη «παγίδα» που κρύβει το Ε9 αφορά όσους έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά στο νέο έντυπο. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων δεν ήταν υποχρεωμένοι να τους δηλώσουν στο Ε9 παρά μόνο στην περίπτωση που μεταβίβαζαν το ακίνητο. Τώρα με την υποχρεωτική αναγραφή των ημιυπαίθριων χώρων αυτομάτως αυξάνεται η επιφάνεια της κατοικίας του φορολογούμενου και το ποσό του φόρου που θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία. Επίσης το Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν όσοι νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα και όσοι έχουν ακίνητα (π.χ. αγροτικά κτίσματα) τα οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή πληρώνουν μειωμένο φόρο.

Με ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που θα πρέπει να υποβάλουν φέτος το Ε9.

Ειδικότερα, υποχρέωση να υποβάλουν φέτος τη δήλωση στοιχείων ακινήτων έχουν:

1. Όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014. Σʼ αυτή την κατηγορία υπάγονται όσοι το περασμένο έτος:

– πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα,

– μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές,

– κληρονόμησαν ακίνητα,

– μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων,

– είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.

2. Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

3. Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα πρέπει να δηλώσουν τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μαντριά, στάνες, θερμοκήπια κ.λπ. Για τα κτίσματα αυτά προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

4. Όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαιθρίους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Οι χώροι και τα κτίσματα που «τακτοποιήθηκαν» ή νομιμοποιήθηκαν πρέπει να δηλωθούν πλέον στη νέα τους («τακτοποιημένη» ή «νομιμοποιημένη») κατάσταση ώστε η εικόνα του Ε9 συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση.

5. Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (αναγράφεται στο συμβόλαιο) και υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.

6. Ο εργολάβος για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει τέσσερα χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν από την παρέλευση της τετραετίας. Επίσης το Ε9 θα υποβάλλει και ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα. 7. Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα. 8. Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών. 9. Οι ΟΤΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιορισθεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από ΟΤΑ ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο).

Μαρίας Βουργάνα

This entry was posted on Τετάρτη, Φεβρουάριος 26th, 2014 at 09:38 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply