ΜΠΟΡΙΣ ΜΟΥΖΕΝΙΔΗΣ ΦΕΡΝΕΙ «ΚΑΡΑΒΙΕΣ» ΡΩΣΩΝ
Μπόρις Μουζενίδης

Εκτός από τον Ιβάν (Σαββίδη) υπάρχει και ο Μπορίς. Ο λόγος για τον 52χρονο ομογενή επιχειρηματία Μπορίς Μουζενίδη που εκπλήσσει με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, κυρίως στον βορειοελλαδικό χώρο, αφού είναι ο άνθρωπος που φέρνει σήμερα σχεδόν τους μισούς Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα η νεοσύστατη αεροπορική εταιρεία του, η Ellinair, πραγματοποίησε την παρθενική πτήση της προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Την εβδομάδα που πέρασε η αεροπορική εταιρεία Ellinair του Μπόρις Μουζενίδη πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Την εβδομάδα που πέρασε η αεροπορική εταιρεία Ellinair του Μπόρις Μουζενίδη πραγματοποίησε την παρθενική της πτήση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Να σημειωθεί ότι μόνο το 2013, το γραφείο του δραστήριου επιχειρηματία έφερε στην Ελλάδα 400.000 τουρίστες, ενώ για το 2014 φιλοδοξεί να ανεβάσει την «επίδοση» στους 600.000. Σήμερα ο όμιλος MOUZENIDIS GROUP αριθμεί 16 συνολικά εταιρείες με σημαντικότερες τη Mouzenidis Travel, που έχει ίσως τον μεγαλύτερο στόλο μεταφορικών μέσων στη Βόρεια Ελλάδα, το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Ποτίδαια Παλλάς (με 232 δωμάτια) στη Χαλκιδική, την αναπτυξιακή εταιρεία Grekodom Development, η οποία ασχολείται και με το real estate και την πώληση ελληνικών ακινήτων σε Ρώσους, την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων BoMo Club, την εταιρεία εισερχόμενου τουρισμού στη Ρωσία Mouzenidis Intour, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων CSR Service κ.ά.

Με καταγωγή από τα ορεινά, απομονωμένα και φτωχά ελληνικά χωριά της Τσάλκας στη Γεωργία, χωρίς το εφόδιο κάποιων σπουδών, ο Μπόρις Μουζενίδης βρέθηκε μηχανοτεχνίτης στην Τιφλίδα στήνοντας το δικό του λαμαρινάδικο αυτοκινήτων.

Δουλειές με γούνες
Το 1991 με τις αλλαγές στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η Γεωργία αποσχίστηκε και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, τότε ξεκίνησαν εμφύλιες διαμάχες, που πήραν τη μορφή πολέμου και υποχρέωσαν χιλιάδες άτομα ελληνικής καταγωγής να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα. Ενας από αυτούς ήταν και ο κ. Μουζενίδης, που αν και Ελληνοπόντιος, ήταν τουρκόφωνος. Στη Θεσσαλονίκη όπου έφτασε με μια βαλίτσα ρούχα, βρήκε δουλειά αρχικά ως γκαρσόνι και μετά ως οδηγός λεωφορείου σε ταξιδιωτικό γραφείο. Στα αμέσως επόμενα χρόνια είχαν αρχίσει τα ταξίδια των Ρώσων προς την Καστοριά με αποκλειστικό σκοπό να αγοράσουν γούνες. Οπως λέγεται, ο Μπόρις Μουζενίδης, γνωρίζοντας και τη γλώσσα, δούλεψε με τη γούνα.

Ο Πόντιος που απογειώνει τον ελληνικό τουρισμό

Σύντομα απέκτησε δικό του λεωφορείο και από το 1995 δημιούργησε την πρώτη εταιρεία του, το ταξιδιωτικό γραφείο Mouzenidis Travel μπαίνοντας στον «τουρισμό» της γούνας. Αυτή η πρώτη επιχείρησή του στεγαζόταν απέναντι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μπορεί σήμερα ο όμιλός του να έχει γιγαντωθεί, όμως συνεχίζει να παραμένει εκεί η έδρα των επιχειρήσεών του.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων, στα χρόνια που ακολούθησαν εντυπωσιάζει και το όνομα Μουζενίδης γίνεται από τα πρώτα στον χώρο του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα – σήμερα πια το πρώτο στη Χαλκιδική. Ελέγχει το μεγαλύτερο πακέτο του τουρισμού, όπως λέει η αγορά, εκτοπίζοντας γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου. Αν και Ελληνογεωργιανός, ο ομογενής επιχειρηματίας εξέπληξε πολλούς το 2005 κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο γιος του Μπόρις Μουζενίδη  έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στον όμιλο.

Ο γιος του Μπόρις Μουζενίδη έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στον όμιλο.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική όπου συναντήθηκε με τον Κώστα Καραμανλή, πραγματοποιώντας στη συνέχεια προσκύνημα στο Αγιον Ορος. Προσωπικός οδηγός του ήταν ο Μπορίς Μουζενίδης! Στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχε κάνει την εμφάνισή του και ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, χωρίς όμως οι δύο ομογενείς να έχουν κάποια επαφή μεταξύ τους. Αυτό έγινε αρκετά αργότερα, γύρω στο 2006, με τη μεσολάβηση τρίτων αλλά έμεινε σε μια τυπική περισσότερο γνωριμία, χωρίς να υπάρξει το προηγούμενο διάστημα κάποια επιχειρηματική συνεργασία. Αυτό που συνδέει τους δύο άντρες, είναι η αγάπη τους για τις κοινές ποντιακές τους ρίζες και για την Ελλάδα.

ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Χαμηλό προφίλ και υψηλές διασυνδέσεις

Ο Μπόρις Μουζενίδης ήταν παρών στα εγκαίνια που έκανε ο κ. Σαββίδης για την επαναλειτουργία του «Μακεδονία». Τους δύο άνδρες ενώνει η αγάπη τους για την Ελλάδα.

Ο Μπόρις Μουζενίδης ήταν παρών στα εγκαίνια που έκανε ο κ. Σαββίδης για την επαναλειτουργία του «Μακεδονία». Τους δύο άνδρες ενώνει η αγάπη τους για την Ελλάδα.

Ο Μπόρις Μουζενίδης, που είναι πατέρας δύο παιδιών -ο γιος του έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση-, κρατά χαμηλό προφίλ και αποφεύγει τη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα ελάχιστα πράγματα να είναι γνωστά για τον ίδιο και την οικογένειά του μέχρι τώρα. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι οι διασυνδέσεις του. Ο ίδιος ο υφυπουργός Τουρισμού της Ρωσίας Εβγένι Πισαρέφκσι είχε έρθει το περασμένο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην παρουσίαση του Ομίλου Μουζενίδη, όμως ο Μπόρις απουσίαζε.

Ο Ομιλος Μουζενίδη μετά τις 400.000 Ρώσους τουρίστες που έφερε το 2013 (από 90.000 το 2009) θα φτάσει ίσως και τις 600.000 το 2014 δεδομένου ότι οι προκρατήσεις από τη Ρωσία για την Ελλάδα έχουν αυξηθεί φέτος κατά 30%. Για να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον τεράστιο αριθμό τουριστών οι εβδομαδιαίες πτήσεις του Ομίλου προς την Ελλάδα θα ξεπερνούν τις 120-130 και από αυτές οι 70 προς τη Θεσσαλονίκη. Ο όμιλος θα διαθέτει από το 2014 80 γραφεία στο δίκτυο αποκλειστικών του συνεργατών σε 60 πόλεις του εξωτερικού, σε εννέα διαφορετικά κράτη, όλα υπό την εμπορική ονομασία Mouzenidis Travel και θα εξυπηρετείται επίσης από τα έντεκα ιδιόκτητα γραφεία στη χώρα μας.

Εντυπωσιακό αντίγραφο αρχαίου ναού στο λουξ ξενοδοχείο Ποτίδαια Παλλάς.

Εντυπωσιακό αντίγραφο αρχαίου ναού στο λουξ ξενοδοχείο Ποτίδαια Παλλάς.

Οσο για τη νεοσύστατη αεροπορική εταιρεία Ellinair, αναμένεται μέσα στο 2014 να συνδέει με πέντε αεροπλάνα 20 προορισμούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας με ελληνικά αεροδρόμια. Ηδη, ο Ομιλος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με σημαντικούς ομίλους της αγοράς για τη σύναψη συμφωνιών στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα αυτόν.

Η αυτοκρατορία
Η Grekodom είναι επίσης μία εταιρεία του Ομίλου που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το real estate και διαχειρίζεται ακίνητα, εξοχικές κατοικίες, οικόπεδα και τουριστικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ δραστηριοποιείται και στον τομέα των κατασκευών.

Ο Πόντιος που απογειώνει τον ελληνικό τουρισμό

Ο δραστήριος ομογενής επιχειρηματίας φαίνεται πως κρύβει πολλές εκπλήξεις για το σύντομο μέλλον, στήνοντας μια «αυτοκρατορία» στον τουριστικό τομέα όχι μόνο από τη Ρωσία και τις χώρες της κοινοπολιτείας αλλά και αντίστροφα από την Ελλάδα και ευρωπαϊκές χώρες.

Η Grekomed είναι μια υπό σύσταση εταιρεία που θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας σε συνδυασμό με ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ η Solun ασχολείται με τον προσκυνηματικό τουρισμό και με κέντρο τη Θεσσαλονίκη εξειδικεύεται στην οργάνωση εκδρομών του είδους στην Ελλάδα και όχι μόνον…

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.