ΡΕΝΤΖΙΕυέλικτο κυβερνητικό σχήμα, αποτελούμενο από οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες υπουργούς, παρουσίασε χθες το απόγευμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και, στη συνέχεια, με τηλεοπτικό διάγγελμα, στον ιταλικό λαό.

Στο υπουργείο Οικονομικών τοποθετείται ο τεχνοκράτης του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ το ειδικό βάρος της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο στην κυβέρνηση μειώνεται.

Ο Αλφάνο εγκαταλείπει το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, διατηρώντας το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ από ένα χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει κάθε ένα από τα δύο κεντρώα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Φεντερίκα Μογκερίνι και το υπουργείο Αμυνας η Ρομπέρτα Πινότι. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει ταχύτατα ότι έχει καταλάβει ποιες είναι οι προτεραιότητες, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές και να μπορέσει να αναδιαπραγματευθεί τους ευρωπαϊκούς όρους», έγραψε χθες η εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», «γιατί η επαναδιαπραγμάτευση είναι αναπόδραστη για να επανέλθει η ανάπτυξη».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Ρέντσι πρέπει να προσδιορίσει κατ’ αρχάς από ποια βάση ξεκινάει. «Οι προβλέψεις της απερχόμενης κυβέρνησης είναι πιο αισιόδοξες από αυτές των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 1% το 2014 και 1,7% το 2015, ενώ οι διεθνείς προβλέψεις κάνουν λόγο για 0,5% το 2014 και λίγο πάνω από 1% το 2015».

Κρίσιμος ρόλος

Τον κρισιμότερο ρόλο στην προσπάθεια αυτή αναλαμβάνει ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο τέταρτος κατά σειρά τεχνοκράτης που τοποθετείται στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών μετά τους Μάριο Μόντι (2011-2012), Βιτόριο Γκρίλι (2012-2013) και Φαμπρίτσιο Σακομάνι (2013-Φεβρουάριος 2014). Από τη θέση του επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΟΟΣΑ, ο Παντοάν έχει ασκήσει σκληρή κριτική στα προγράμματα λιτότητας και έχει ταχθεί υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επίλυση της κρίσης της Ευρωζώνης, με προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης όπως αυτά που εφαρμόζει η αμερικανική Fed. Ο Παντοάν, που έχει διατελέσει στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επρόκειτο να φθάσει σήμερα στην Ιταλία από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου παρακολουθούσε σύνοδο του G-20. Ο Παντοάν χαρακτηρίστηκε «επιλογή συνέχειας» από τον ιταλικό Τύπο.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης επισπεύσθηκε μετά τη συμφωνία ανάμεσα στους Ρέντσι και Αλφάνο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Ο Αλφάνο δέχθηκε να συνδεθεί η μεταρρύθμιση της Γερουσίας με τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, με αντάλλαγμα την υπόσχεση εκ μέρους του Ρέντσι ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν σήμερα.

καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.