Αφορά καλλιέργειες όπως: ακτινίδιο, καρύδια, φιστίκια, σκόρδο, κρεμμύδι, μαστίχα

καρυδιαΜε Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου αντιμετωπίζεται η απουσία εγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέσων φυτοπροστασίας σε μικρές ή μεγάλες καλλιέργειες στις οποίες δεν εμφανίζονται  τακτικά προβλήματα ασθενειών ή που περιορίζονται τοπικά.

Συγκεκριμένα με την Απόφαση θεσπίζεται:

α) Εθνικός Κατάλογος καλλιεργειών και ασθενειών για χρήσεις ήσσονος σημασίας και

β) απλουστευμένη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας διάθεσης στην αγορά σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τις χρήσεις αυτές.

Η Απόφαση αφορά σε καλλιέργειες, όπως: το ακτινίδιο, το φιστίκι Αιγίνης, ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου κ.ά., για τις οποίες οι καλλιεργητές δεν έχουν αποτελεσματικά μέσα φυτοπροστασίας, είτε πρόκειται για φυτοπροστατευτικά προϊόντα είτε για καλλιεργητικές μεθόδους.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, τα Π.Κ.Π.Φ. & ΠΕ, οργανώσεις αγροτών, καθώς και μεμονωμένους αγρότες, κατά την οποία κατεγράφησαν τα υπαρκτά προβλήματα φυτοπροστασίας.

Ήδη, στην αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, έχουν υποβληθεί αιτήματα και έχει χορηγηθεί επέκταση άδειας διάθεσης στην αγορά σε καλλιέργειες για χρήσεις ήσσονος σημασίας, όπως: καρυδιά, φουντουκιά, πράσο, σπαράγγι, μπρόκολο, σέλινο, μπιζέλι, μαϊντανό, αγκινάρα, κρεμμύδι χλωρό, σκόρδο, κ.ά.. Ενώ, αναμένεται η υποβολή παρόμοιων αιτημάτων, ώστε να καλυφθεί επαρκώς η φυτοπροστασία στη χώρα με εγκεκριμένα φάρμακα.

Ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Η θέσπιση του  εθνικού καταλόγου καλλιεργειών για τις χρήσεις ήσσονος σημασίας δίνει λύση, μεταξύ άλλων, στο χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της έλλειψης μέσων φυτοπροστασίας σε μικρές αλλά σημαντικές καλλιέργειες. Το ΥπΑΑΤ, ανταποκρινόμενο στα σχετικά αιτήματα των παραγωγών θέτει το πλαίσιο για την ασφαλή διάθεση και χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.