Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 19 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο (Aρχείο ΕΡΤ)

nato1674 – Αγγλία και Ολλανδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Ουέστμινστερ τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο. Η Συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παράδοση της Ολλανδικής αποικίας του Νέου Άμστερνταμ στους Άγγλους και τη μετονομασία της σε Νέα Υόρκη.

1844 – Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία.

1878 – Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνόγραφο, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1878 (π. ημ.) – Υπογράφεται η μεταξύ Ρώσων και Τούρκων η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την οποία προσαρτούνται εδάφη της Μακεδονίας και Θράκης στη Βουλγαρία. Η συνθήκη αυτή ανετράπη από του Βερολίνου στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους.

1936 – Μυστική συμφωνία μεταξύ του αρχηγού των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλή Σοφούλη και του ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ) Στυλιανού Σκλάβαινα, σύμφωνα με την οποία το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Σοφούλη για πρόεδρο της Βουλής και οι Φιλελεύθεροι να καταργήσουν το «Ιδιώνυμο» και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

1945 – Αρχίζει η επίθεση των Αμερικανών στο ιαπωνικό νησί Ιβοζίμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

1952 – Η Ελλάδα επικυρώνει το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ.

1959 – Υπογράφεται στο Λονδίνο η τελική συνθήκη ιδρύσεως ανεξαρτήτου Κυπριακού Κράτους, μεταξύ Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας.

1971 – Ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ κινείται νομικά ενάντια των Beatles

1978 – Μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αιγύπτιοι κομάντος επεμβαίνουν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών για να σώσουν 12 αιγύπτιους ομήρους, που κρατούν δύο άραβες τρομοκράτες σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών.

1993 – Τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.

1994 – Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τοποθετεί βόμβα στην Εφορία Μοσχάτου.

1998 – Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τοποθετεί βόμβα στη General Motors στο Μαρούσι.

2002 – Αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όργιο φημών προκαλεί η δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για πέντε κακουργηματικές πράξεις. Οι διώξεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια κατασκοπείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη κάνουν βουτιά στο Χρηματιστήριο. Με δήλωσή του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις.

2006 – Η μεγαλύτερη ανοιχτή συναυλία όλων των εποχών λαμβάνει χώρα από τους Rolling Stones στην παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο. Την παρακολουθούν 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι.

2008 – Κατατίθεται η συμβιβαστική πρόταση Νίμιτς, που προβλέπει διπλή σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ. Επεισόδια νεαρών σημειώνονται έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.

2008 – Ο Φιντέλ Κάστρο αποχωρεί από την ηγεσία της Κούβας, έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία.

onalert

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.