Στα 43 ανέρχονται συνολικά τα θύματα μέχρι σήμερα

Έντεκα νεκροί από τη γρίπη τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα

Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από γρίπη τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 43.

Το μεσημέρι της Τρίτης 61 άτομα νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ στους 156. Δέκα νέες εισαγωγές με συμπτώματα γρίπης καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί, παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.).

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελλιπής ενημέρωση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης» αναφέρει.

«Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος “γλιτώνει” εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία» τονίζει.

Όπως σημειώνει, «αυτή την παγκόσμια αρχή προσπαθεί εντόνως να υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιζητώντας την οικονομική στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να επιτελέσει προσηκόντως τον ρόλο του ενάντια στη στενή αλλά και επιστημονικά αστήρικτη λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Να σημειωθεί ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας.

Ασθενείς με γρίπη στο 10% των κλινών ΜΕΘ

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα και περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, «χάνονται» κλίνες εντατικής λόγω γρίπης. Αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.

«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» τονίζει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».

 

 

Φυντανίδου Ελενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.