Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 18 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο (Αρχείο ΕΡΤ)

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ842
λήγει η Εικονομαχία. Η Θεοδώρα επιβάλει την αποκατάσταση της προσκύνησης των ιερών εικόνων. Ήταν σύζυγος του τελευταίου εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου.
901
πεθαίνει ο Αραβας αστρονόμος και μαθηματικός Τέμπιτ ιμπν Κούρα.
1229
ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκος Β διαπραγματεύεται με τον Σουλτάνο της Αιγύπτου, αλ Καμίλ, την επιστροφή της διοίκησης της Ιερουσαλήμ στους Χριστιανούς, δίνοντας έτσι τέλος στην Στ Σταυροφορία χωρίς εχθροπραξίες.
1405
πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ταμερλάνος, ο ηγέτης των Μογγόλων, κατά τη διάρκεια εκστρατείας στην Κίνα.
1478
εκτελείται στον Πύργο του Λονδίνου σε ηλικία 29 ετών ο Γεώργιος, Δούκας του Κλάρενς, καταδικασμένος για προδοσία εναντίον του αδελφού του Εδουάρδου Δ’ βασιλιά της Αγγλίας. Ο Γεώργιος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμάχη, που έμεινε γνωστή και ως «Πόλεμος των Ρόδων».
1814
πραγματοποιείται η μάχη του Μοντερό, που κατέληξε με τη νίκη των Γάλλων, υπό τον Ναπολέοντα, επί των Αυστριακών.
1838
γεννιέται ο Ερνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, γνωστός για τη συμβολή του στη φυσική του φωτός και του ήχου. Πέθανε το 1916.
1848
γεννιέται ο Αμερικανός Λούις Κόμφορτ Τίφανι, ζωγράφος και σχεδιαστής της αρ νουβό, κυρίως αντικειμένων από γυαλί.
1859
γεννιέται ο Σόλομ Αλέιχεμ, δημοφιλής Ρωσοεβραίος συγγραφέας, δημιουργός μεταξύ άλλων και του ήρωα στον “Βιολιστή στη Στέγη”.
1861
στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, ο Τζέφερσον Ντέιβις αναγορεύεται πρώτος και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νότιων Πολιτειών.
1865
οι ψηφοφόροι της Πολιτείας Ντέλαγουερ καταψηφίζουν την 13η τροπολογία στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, και ψηφίζουν υπέρ της συνέχισης της δουλείας.
1882
η Αγγλία νικά στο Μπέλφαστ τη Βόρεια Ιρλανδία με 13-0 καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαφορά επί βρετανικού εδάφους. Οι Όλιβερ Βότον (5 γκολ) και Αρθουρ Μπράουν (4 γκολ) γίνονται οι πρώτοι Βρετανοί παίκτες, που πετυχαίνουν χατ-τρικ σε διεθνή αγώνα.
1883
γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Πρόκειται για τον πιο πολυμεταφρασμένο Έλληνα συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης πέθανε τον Οκτώβριο του 1957 στη Γερμανία.
1885
ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν γίνεται ευρύτερα γνωστός μετά τη δημοσίευση του έργου του “Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν”, συνέχεια του βιβλίου “Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ”.
1896
γεννιέται ο διάσημος μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος.
1898
γεννιέται ο σχεδιαστής αυτοκινήτων και οδηγός αγώνων Ένζο Φεράρι.
1900
ο Φώτιος εκλέγεται νέος πατριάρχης Αλεξανδρείας.
1915
κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικά υποβρύχια ξεκινούν ναυτικό αποκλεισμό της Βρετανίας.
1919
ο στρατός ανατρέπει την εξουσία των Συμβουλίων στη Βρέμη.
1920
γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζακ Πάλανς.
1921
η απάντηση της χώρας μας στη διάσκεψη του Λονδίνου είναι ότι, η Ελλάδα δεν δέχεται την αποστολή εξεταστικών επιτροπών στη Σμύρνη και τη Θράκη και ότι, εννοεί να υπερασπίσει τα ηττηθέντα εδάφη αντί πάσης θυσίας.
1922
γεννιέται η συγγραφέας, εκδότρια και επιχειρηματίας, Έλεν Γκέρλι Μπράουν, αρχισυντάκτρια του περιοδικού “Κοσμοπόλιταν” επί 32 χρόνια.
1925
η ρουμανική Βουλή ψηφίζει νόμο για την ίδρυση του ρουμανικού Πατριαρχείου. Ο Μητροπολίτης Βουκουρεστίου γίνεται ο πρώτος Πατριάρχης της Ρουμανίας.
1928
γίνεται στο Χάι Μπιτς στο Έσεξ ο πρώτος αγώνας μοτοσικλέτας σε ασφαλτοστρωμένη (cinder) πίστα.
1929
γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ιστορικών μυθιστορημάτων Λεν Ντέιτον
1929
ανακοινώνεται στο Χόλιγουντ η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ
1930
η Όλι γίνεται η πρώτη αγελάδα που πετάει με αεροπλάνο και η πρώτη την οποία… αρμέγουν σε αεροπλάνο.
1930
μελετώντας κάποιες φωτογραφίες ο Κλάιντ Τόμπο ανακαλύπτει τον Πλούτωνα.
1931
γεννιέται η Αφροαμερικανίδα συγγραφέας Τόνι Μόρισον, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1993.
1943
στη Γερμανία, συλλαμβάνονται και εκτελούνται οι εκδότες του εντύπου Λευκό Ρόδο, που προσπαθούσε να θέσει το λαό προ του πραγματικού προβλήματος, τονίζοντας ότι, ο Χίτλερ οδηγεί το γερμανικό λαό στην εξόντωση.
1960
εκτοξεύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην περιοχή της λίμνης Βόλβης, ο πύραυλος “Τίμιος Τζον”, από ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.
1964
οι ΗΠΑ σταματούν τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας των εμπορικών συναλλαγών τους με την Κούβα.
1992
με συμφωνία στο θέμα των Σκοπίων, στην αναγκαιότητα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στην προώθηση κατά προτεραιότητα του Κυπριακού, λήγει στην Αθήνα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.
1994
στη Βοσνία, ο ηγέτης των Σέρβων Ράντοβαν Κάρατζιτς δηλώνει ότι οι σερβικές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν την απομάκρυνση των βαρέων όπλων τους από το Σεράγεβο πριν την προθεσμία του ΝΑΤΟ.
1995
νέος πρόεδρος της ΕΔΑ εκλέγεται ο Μανόλης Γλέζος και γενικός γραμματέας ο Θεόδωρος Κατριβάνος.
1996
ο Φράνκι Φρέντερικς από τη Ναμίμπια γίνεται ο πρώτος αθλητής που τρέχει τα 200 μ. σε χρόνο κάτω από 20″ (19.92″), στο διεθνές μίτινγκ κλειστού στίβου στο Λιεβίν της Γαλλίας.
1997
στην Αλβανία, ο Πρόεδρος Μπερίσα ομολογεί δημοσίως ότι, ο ίδιος και το κόμμα του ευθύνονταν για την κατάρρευση των παρατραπεζικών οργανισμών και την οικονομική καταστροφή πολλών οικογενειών.
1998
συλλαμβάνονται δύο άτομα στη Νεβάδα και κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση με βιολογικά όπλα στο μετρό της Νέας Υόρκης.

onalert

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.