Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο -Aρχείο ΕΡΤ

jordan197
στη μάχη του Λουγκντούνουμ, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Σεπτίμιους Σεβέρους νικά τον αντίπαλο του Κλόντιους Αλμπίνιους, ο οποίος σκοτώνεται στη μάχη, και αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1598
ο Μπόρις Γκοντούνοφ, ένας βογιάρος ταταρικής καταγωγής, επιλέγεται ως τσάρος της Ρωσίας.
1600
ο Ιταλός φιλόσοφος της Αναγέννησης και ποιητής Τζιορντάνο Μπρούνο, στέλνεται στην πυρά, εξαιτίας των πεποιθήσεων του. Θεωρήθηκε αιρετικός κατά τη διάρκεια της Ιεράς Εξέτασης.
1864
κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων «Χάνλεϊ» επιτίθεται κατά του πολεμικού «Χαουζοτόνικ» των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας
1867
περνά το πρώτο πλοίο από τη διώρυγα του Σουέζ.
1871
ο πρωσικός στρατός παρελαύνει νικητής στο Παρίσι, μετά την επικράτησή του στον Γαλλο-Πρωσσικό Πόλεμο.
1877
γεννιέται ο Αντρέ Μαζινό, Γάλλος πολιτικός. Ως υπουργός Πολέμου της Γαλλίας δημιούργησε τα περίφημη οχυρωματικά έργα που έφεραν την ονομασία Γραμμή Μαζινό. (Θαν. 7/1/1932)
1905
επαναστάτες δολοφονούν στη Μόσχα τον Μέγα Δούκα της Ρωσίας, Σεργκέι Αλεξάντροβιτς, που ήταν θείος του Τσάρου Νικολάου Β κι ένας από τους κυριότερους συμβούλους του.
1909
πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο αρχηγός των Απάτσι, Τζερόνιμο, που έμεινε στη μνήμη των ανθρώπων ως σύμβολο του αδάμαστου πνεύματος των Ινδιάνων της Αμερικής.
1913
η τουρκική κυβέρνηση, με επανειλημμένα διαβήματά της προς τον νέο Οικουμενικό Πατριάρχη, ζητά τη μεσολάβησή του για σύναψη ειρήνης με την Ελλάδα.
1914
ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Χρηστάκη Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.
1914
οι Βρετανίδες σουφραζέτες επιτίθενται και καταστρέφουν τα τζάμια της οικίας του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών και πυρπολούν τις εγκαταστάσεις ενός ομίλου αντισφαιρίσεως διεκδικώντας δυναμικά και βίαια δικαίωμα ψήφου.
1915
κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος συναντάται με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και εγκρίνει την αποστολή ελληνικού στρατού στη Θράκη.
1920
οι Σύμμαχοι διεθνοποιούν τα Δαρδανέλλια και το Βόσπορο.
1929
πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας σε αεροπλάνο από την αεροπορική εταιρία “Γιουνιβέρσαλ”.
1930
γεννιέται η Ρουθ Μπάρμπαρα Ρέντελ, Βρετανίδα συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου. Η Ρέντελ έγραφε με το ψευδόνημο Μπάρμπαρα Βάιν ενώ ήταν γνωστή στο κοινό και ως η “η βασίλισσα του εγκλήματος”
1931
γίνεται το πρώτο αθλητικό γεγονός, που μεταδίδεται τηλεοπτικά στην Ιαπωνία
1933
λήγει το καθεστώς ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.
1934
σκοτώνεται ο βασιλιάς του Βελγίου, Αλβέρτος Α, ενώ έκανε ορειβασία.
1941
η Βουλγαρία και η Τουρκία υπογράφουν σύμφωνο ειρήνης, που επιβεβαιώνει την απροθυμία της Άγκυρας να ενωθεί με τους Συμμάχους.
1947
αρχίζει να μεταδίδεται και στη Σοβιετική Ένωση το ραδιοφωνικό πρόγραμμα η Φωνή της Αμερικής
1949
διορίζεται πρώτος Πρόεδρος του Ισραήλ ο δρ. Χάιμε Βάιτσμαν, που είναι ο γηραιότερος πολιτικός και δηλωμένος οπαδός του σιωνισμού.
1951
ο Τίτο υπόσχεται δημόσια ότι, θα απαντήσει σε κάθε επιθετική δραστηριότητα στην Ευρώπη, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τη Γιουγκοσλαβία.
1951
γεννιέται η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη
1954
η Βρετανία ανακοινώνει ότι μπορεί να κατασκευάσει βόμβα υδρογόνου.
1960
συλλαμβάνεται στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με την κατηγορία της ψευδορκίας.
1962
στο Αμβούργο της Γερμανίας, τυφώνας και πλημμύρες αφήνουν πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς
1963
γεννιέται ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν
1964
στη Γερμανία, ο Βίλι Μπραντ επανεκλέγεται δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου.
1970
ανακαλύπτεται μεγάλος προϊστορικός οικισμός της νεολιθικής εποχής στο Μαραθώνα
1971
στη Χιλή, οι χωρικοί καταλαμβάνουν τα αγροκτήματα, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, που έλεγαν να περιμένουν την αγροτική μεταρρύθμιση.
1972
η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει υπέρ της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
1979
η Κίνα εισβάλλει στο Βιετνάμ, ως αντίποινα για την εισβολή του Βιετνάμ στην Καμπότζη
1980
Ισραηλινοί διπλωμάτες καταφθάνουν στο Κάιρο, προκειμένου να ανοίξουν την πρώτη τους πρεσβεία στον αραβικό κόσμο.
1981
ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β συναντάται με τον Πρόεδρο Μάρκος στις Φιλιππίνες.
1981
γεννιέται η κληρονόμος της δυναστείας, Χίλτον, Πάρις
1982
γεννιέται ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Αντριάνο
1982
πεθαίνει ο Thelonious Sphere Monk, διάσημος πιανίστας της τζαζ.
1982
πεθαίνει ο Ίσραελ Λι Στράσμπεργκ, ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου. Έγραψε ιστορία ως διευθυντής του Actors Studio της Νέας Υόρκης και δίδαξε από τον Μάρλον Μπράντο ως τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο τη λεγόμενη «μέθοδο». (Γεν. 17/11/1901)
1982
ο πολιτικός γάμος καθιερώνεται στην Ελλάδα ως ισόκυρος με τον θρησκευτικό.
1993
Αμερικανοί επιστήμονες ανακαλύπτουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ηφαιστείων, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μία ζώνη 180.000 τ.χλμ.
1994
στη Λευκωσία της Κύπρου, αρχίζουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
1995
τη σύσταση Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος.
1996
ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ κερδίζει τον computer της IBM “Deep Blue” μετά από έναν αγώνα 6 παιχνιδιών. Ο Κασπάροφ έχασε το πρώτο, κέρδισε το δεύτερο, πέμπτο και έκτο, και έφερε ισοπαλία στο τρίτο και τέταρτο παιχνίδι.
1997
διορίζεται Πρωθυπουργός του Πακιστάν ο Ναγουάζ Σρόφ από τον Πρόεδρο της χώρας Φαρούκ Λεγκάρι, ο οποίος είχε διαλύσει την κυβέρνηση της Μπεναζίρ Μπούτο στις 5 Νοεμβρίου.
2003
η άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συγκαλεί η Ελληνική Προεδρία μετατρέπεται σε επίσημη και κατορθώνει να εμφανίσει ενιαία θέση στο πρόβλημα του Ιράκ: “Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος”, αποφαίνεται. Η όλη διαδικασία κατακυρώνεται ως επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας.
2005
πεθαίνει ο θρύλος του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, Ομάρ Σίβορι.
2008
το Κόσσοβο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του.
2011
ματωμένη Πέμπτη στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις του Καντάφι πνίγουν στο αίμα μια διαδήλωση στη Μανάμα.

onalert 

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.