Μετά τον βαρύ χειμώνα, οι ειδικοί προβλέπουν θερμοκρασίες- ρεκόρ για τους θερινούς μήνες

thermometroΓκίσεν

Ενώ το βόρειο ημισφαίριο βιώνει έναν από τους βαρύτερους χειμώνες στην ιστορία με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το παρατεταμένο κύμα ψύχους στις ΗΠΑ και οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην Ευρώπη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για ένα επίσης «ακραίο» καλοκαίρι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων στη Γερμανία, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι ίσως χτυπήσουν… κόκκινο.

Οι γερμανοί ειδικοί προβλέπουν ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι πιθανώς το πιο ζεστό από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα. Συνδέουν αυτή την εξέλιξη με την επανεμφάνιση μετά από διάστημα τριών ετών των φαινομένων που προκαλούν το «Ελ Νίνιο» στον πλανήτη.

Το φαινόμενο και οι μέθοδοι

Το Ελ Νίνιο λαμβάνει χώρα όταν θερμό νερό ανεβαίνει μαζικά από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού προς τα επάνω και εξαπλώνεται κατά μήκος του Ισημερινού προς τις δυτικές ακτές της αμερικανικής ηπείρου. Εχει συνδεθεί με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων (μεγάλες πλημμύρες, ξηρασίες, έντονες βροχές, πυρκαγιές) σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Με τα υπάρχοντα τεχνικά εργαλεία οι επιστήμονες αδυνατούν να προβλέψουν σε μεγάλο βάθος χρόνου την πιθανή εμφάνιση του Ελ Νίνιο.

 

Στην καλύτερη περίπτωση, μια πρόβλεψη για την πιθανή εμφάνιση του φαινομένου μπορεί να γίνει μόλις 3-4 μήνες πριν. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Justus Liebig ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, ένα νέο κλιματικό μοντέλο, με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να προβλέπουν την έλευση του Ελ Νίνιο δώδεκα μήνες πριν το φαινόμενο εκδηλωθεί.

 

Η πρόβλεψη

 

Το κλιματικό μοντέλο των ερευνητών στη Γερμανία δείχνει ότι το Ελ Νίνιο θα δράσει σύντομα απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες θερμότητας στην ατμόσφαιρα. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα της τάξης του 75% το εφετινό καλοκαίρι να είναι το πιο ζεστό στη μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη. Για να ενισχύσουν τα ευρήματά τους και την πρόβλεψή τους οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μοντέλο που ανέπτυξαν προέβλεψε την απουσία του φαινομένου την προηγούμενη τριετία.

 

Δηλώνουν μάλιστα ότι οι προβλέψεις τους θα βοηθήσουν τις χώρες που θα βιώσουν τα φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο να προετοιμαστούν για την έλευσή τους. Οι προβλέψεις για το (πιθανώς) καυτό καλοκαίρι που θα ζήσει ο πλανήτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PNAS».

 

Οι προβλέψεις

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι αυτές οι προβλέψεις έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην επιστημονική κοινότητα. Κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι πράγματι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο το δεύτερο εξάμηνο του 2014 αλλά τονίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν τελικά αυτό θα συμβεί. Αλλοι αναφέρουν ότι το μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές είναι απλοϊκό και δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και σύνθετο φαινόμενο όπως το Ελ Νίνιο.

 

Υπάρχουν και επιστήμονες που κάνουν ένα βήμα περισσότερο καταγγέλλοντας ότι το μοντέλο των ερευνητών βασίζεται σε σκόρπια στατιστικά στοιχεία που δεν λαμβάνουν υπόψη τους σημαντικά ατμοσφαιρικά και άλλα κλιματικά δεδομένα και εν πολλοίς ότι πρόκειται για ένα είδος «δημιουργικής στατιστικής» που δεν στέκεται επιστημονικά.

tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.