Δείτε τι έγινε σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο (αρχείο ΕΡΤ)
beatles1502
ο Βάσκο Ντα Γκάμα ξεκινά από την Πορτογαλία για το δεύτερο ταξίδι του στις Ινδίες
1541
ο Πέδρο δε Βαλδίβια, κατακτητής της Χιλής, ιδρύει την πόλη Σαντιάγο, μετέπειτα πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής χώρας.
1554
ένα χρόνο μετά την αναρρίχηση της στο θρόνο της Αγγλίας, στον οποίο παρέμεινε μόλις εννέα μέρες, η λαίδη Τζέιν Γκρέιν αποκεφαλίζεται, κατηγορούμενη για προδοσία.
1809
γεννιούνται ακριβώς την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και ο Κάρολος Δαρβίνος, ο πατέρας της εξελικτικής θεωρίας, του “δαρβινισμού”.
1817
στη μάχη του Τσακαμπούκο και αφού διέσχισε τις Άνδεις, ο πατριωτικός στρατός της Χιλής καταφέρνει να κατατροπώσει τα ισπανικά στρατεύματα
1818
ο Χιλιανός Μπερνάρντο Ο Χίγκινς, ιδρυτής της σύγχρονης Χιλής, υπογράφει κοντά στην πόλη Κονσεψιόν την ανεξαρτησία της Χιλής.
1825
αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς με πολυπληθή αιγυπτιακό στρατό, βάζοντας σε κίνδυνο την ελληνική επανάσταση.
1832
ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) προσαρτά τα νησιά Γκαλαπάγος (Galapagos)
1861
διεξάγεται ο πρώτος διασυλλογικός αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Στο Σέφιλντ της Αγγλίας τίθενται αντιμέτωπες η Σέφιλντ (Sheffield F.C.) και η Χάλαμ (Ηallam FC). Σήμερα και οι δύο αυτές ομάδες αγωνίζονται στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
1873
πεθαίνει ο Σπυρίδων Τρικούπης, ιστορικός και πολιτικός. [γεν. 20/4/1788]
1877
μεταδίδεται για πρώτη φορά από το τηλέφωνο δημοσιογραφική ανταπόκριση στην εφημερίδα Μπόστον Γκλόουμπ της Βοστόνης από το Σάλεμ της Μασαχουσέτης, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.
1878
δύναμη 2.000 Κρητών επαναστατών επιτίθεται εναντίον του τουρκικού φρουρίου Ιτζεδίν στα Χανιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί την αρχή της γενικής εξεγέρσεως στη Δυτική Κρήτη.
1900
ιδρύεται το διεθνές ναυτικό νοσοκομείο στον Πειραιά.
1901
ο λόρδος Κάρζον, αντιβασιλέας των Ινδιών, αποφασίζει να δημιουργήσει μια νέα μεθοριακή επαρχία στο βορινό Παντζάμπ, προς τα σύνορα του Αφγανιστάν.
1910
ο Γάλλος εξερευνητής Ζαν Σαρκό γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που πατάει το πόδι του στην Ανταρκτική με το πλοίο «Γιατί όχι;»..
1911
με ψήφισμά τους προς τη Βουλή, πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου ζητούν να καθιερωθεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους η καθαρεύουσα.
1912
οι στρατιωτικές αρχές της Τουρκίας σπεύδουν να συγκεντρώσουν στη Μακεδονία 25.000 άντρες για να προλάβουν το επαναστατικό κίνημα, το οποίο προβλεπόταν τον Απρίλιο.
1915
γενέθλιος ημέρα του Αβραάμ Λίνκολν, αρχίζει η κατασκευή του μνημείου προς τιμήν του, του Lincoln Memorial στην Ουάσινγκτον.
1919
παραδίνονται στην ελληνική πρεσβεία της Σόφιας πολλές Ελληνίδες της Μακεδονίας, που είχαν απαχθεί και χρησιμοποιούνταν ως υπηρέτριες σε σπίτια ανώτερων αξιωματικών της Βουλγαρίας.
1922
δημοσιεύεται το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου
1923
γεννιέται στη Φλωρεντία ο σκηνοθέτης των επιτυχιών Φράνκο Τζεφιρέλι.
1923
ιδρύεται η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση, η γνωστή Παναχαϊκή, από τη συγχώνευση των σωματείων Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος (1891) και Γυμναστική Εταιρεία (1894).
1924
ανοίγει η σαρκοφάγος του Τουταγχαμών, δεκαπέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του.
1933
γεννιέται στα Λουτρά Ηραίας, ο Έλληνας διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Η πρώτη του ταινία ήταν το 1965 “The Sleeping Car Murder”, της οποίας έγραψε επίσης και το σενάριο. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η πολυσυζητημένη ταινία “Ζ” στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Υβ Μοντάν και ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν.
1934
στην Αυστρία, τουλάχιστον 1.000 νεκροί είναι ο απολογισμός των διώξεων που εξαπολύει η φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους κατά των αριστερών εργατών.
1938
κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα γερμανικά στρατεύματα προελαύνουν στην Αυστρία.
1941
συναντώνται στην Ισπανία ο Φράνκο και ο Μουσολίνι, οι οποίοι δηλώνουν “ταυτότητα απόψεων”.
1942
γεννιέται ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ.
1944
ναυτική τραγωδία στον Σαρωνικό με 4.074 νεκρούς.
1945
μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις υπογράφεται η Συμφωνία της Βάρκιζας μεταξύ αντιπροσώπων της ελληνικής Κυβέρνησης και του ΕΑΜ, με την οποία τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου 1944 στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ αποδέχονται να διαλυθεί ο ΕΛΑΣ.
1949
στην Αίγυπτο, δολοφονείται ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χασάν ελ Μπάνα.
1951
ο Σάχης της Περσίας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, τελεί τους γάμους του με τη 17χρονη Σοράγια Εσφαντιάρ.
1953
παρά τις τεταμένες σχέσεις τους, η Αίγυπτος και η Βρετανία υπογράφουν συμφωνία, που αφορά στο μέλλον του Σουδάν.
1954
γεννιέται ο Φίλιπ Ζίμερμαν, δημιουργός του πιο διάσημου software κρυπτογράφησης e-mails.
1954
γεννιέται ο Τζίμης Πανούσης, τραγουδιστής και σατιρικός καλλιτέχνης.
1956
γεννιέται στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός και παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων Αρσένιο Χολ.
1956
ο Screamin’ Jay Hawkins ηχογραφεί το τραγούδι «I Put a Spell On You». Μετά από 44 χρόνια ακριβώς θα πεθάνει
1962
ανεβαίνει στον παπικό θρόνο ο καρδινάλιος Ακίλε Ράντι, αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, με το όνομα Πίος ΙΑ.
1964
οι τέσσερις μουσικοί από το Λίβερπουλ, που αποτελούν τους Beatles, αρχίζουν να κατακτούν και την Αμερική. Κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, νεαροί οπαδοί πλημμυρίζουν το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και χρειάζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τους συγκρατήσει. Οι Beatles δίνουν δυο show στο Carnegie Hall. Τα πιο ακριβά εισιτήρια, πωλούνται για 5.50 δολάρια το άτομο
1965
η Δυτική Γερμανία, μετά από αραβικές πιέσεις, σταματά τις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.
1969
το Ισραήλ καταρρίπτει στρατιωτικό αεροσκάφος της Συρίας.
1969
γεννιέται ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι (Ο Παλαιστής, Ο Μαύρος Κύκνος)
1973
στον πόλεμο του Βιετνάμ, απελευθερώνονται από τους Βιετκόγκ, (Εθνικό μέτωπο για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ) οι πρώτοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου.
1979
γίνεται κλοπή όπλων από το στρατόπεδο Ρεθύμνου.
1984
το Ιράν πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον ιρακινών πόλεων.
1986
απελευθερώνεται μετά από οκτώ χρόνια στις σοβιετικές φυλακές ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ανατόλι Σαράνσκιν, μετά από συνεννόηση του Προέδρου Γκορμπατσόφ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Δείτε όλα τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον 20ο αιώνα στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, σε ένα μοναδικό βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.