«Ξεπαγώνουν» οι πληρωμές για τα εφάπαξ

εφαπαξΣειρά από ρυθμίσεις έκπληξη μπορούν να αξιοποιήσουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ για να πάρουν γρήγορα τη σύνταξή τους και κυρίως σε ηλικίες που ξεκινούν από τα 55 στο ΙΚΑ και στα στα 60 στον ΟΑΕΕ.

Αυτές ευνοούν, κυρίως, όσους έχουν όλα τα χρόνια ασφάλισης σε ένα Ταμείο (είτε ΙΚΑ είτε ΟΑΕΕ), ενώ και σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης ανάμεσα στα δύο Ταμεία υπάρχουν ευκαιρίες για έξοδο πριν από τα 62, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της κανονικής και να πληρωθούν μέσα σε ενάμιση μήνα αν έχουν όλα τα χρόνια σε ένα Ταμείο ή, το πολύ, σε τρεις μήνες αν έχουν κανονική ασφάλιση.

Ξεπαγώνουν οι πληρωμές για τα εφάπαξ

Δημόσιοι υπάλληλοι που έφυγαν με σύνταξη τον Οκτώβριο του 2011 και δεν έχουν πάρει ακόμα το εφάπαξ είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν τις επόμενες μέρες με το βοήθημα και μάλιστα χωρίς μειώσεις, καθώς ο νέος τύπος υπολογισμού του εφάπαξ θα ισχύσει σε όσους έχουν κάνει τα χαρτιά τους για σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Όσοι αποχώρησαν μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013 δεν θα έχουν καμία μείωση και το εφάπαξ που θα πάρουν θα είναι και αυτό που είχε διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες περικοπές που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/12. Οι μειώσεις ήταν της τάξης του 22,67%.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.000 από τους 43.000 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν μέχρι το τέλος του 2013. Έτσι για περίπου 18.000 υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει με ημερομηνία από 01/09/2013 και μετά θα υπάρξουν νέες μειώσεις, καθώς το βοήθημα θα υπολογιστεί με τα δεδομένα του νέου μαθηματικού τύπου που θα καθορίζεται από τα έσοδα και τα έξοδα του Ταμείου Πρόνοιας.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα καθοριστούν οι ημερομηνίες πληρωμής των 25.000 υπαλλήλων που αποχώρησαν μέχρι τον Αύγουστο 2013 και δεν έχουν πάρει εφάπαξ. Εκτιμάται ότι η πληρωμή τους θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.