ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣΣάλος έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο με τις υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις του Γιώργου Θεοφάνους για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μνήμης, που θέλει να διοργανώσει με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο συνθέτης ζήτησε το αστρονομικό ποσό των 400.000 ευρώ (!) από το υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου, με αποτέλεσμα να κάνει έξαλλους βουλευτές και αρμόδιους φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες σπατάλες δεν συνάδουν με την οικονομική κρίση που μαστίζει το νησί.

«Δεν είμαστε στην εποχή που γίνονταν τέτοιες συναυλίες με τον Γιώργο Νταλάρα» δήλωσε έξαλλη η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τόνισε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν σε παιδιά που δεν έχουν να φάνε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι απόψεις άλλων συναδέλφων της από το κυπριακό Κοινοβούλιο, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το να δίνονται χρήματα για τέτοιες εκδηλώσεις, σε μια εποχή που στη Μεγαλόνησο μειώνονται οι συντάξεις και οι δημόσιες δαπάνες.

Μάλιστα, η βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα κατέθεσε στις 31 Ιανουαρίου ερώτηση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία, «παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει το Σώμα κατά πόσον αληθεύουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει απόφαση ή και πρόθεση για πραγματοποίηση συναυλιών, με την ευκαιρία των σαράντα χρόνων της τουρκικής κατοχής, με δαπάνη 400.000 ευρώ. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται ο τόπος και της κοινωνικής δυστυχίας που μαστίζει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, είναι προφανές ότι τυχόν διάθεση ενός τέτοιου ποσού για πραγματοποίηση συναυλιών θα αποτελούσε πρόκληση».

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος καλλιτέχνης είναι. Απλά ως βουλευτής οφείλω να ασκήσω κοινοβουλευτικό έλεγχο στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που έχει γίνει αυτή η πρόταση» δήλωσε από τη μεριά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Πάντως οι αρμόδιοι φορείς, στους οποίους έχει απευθυνθεί ο συνθέτης, μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει κάποια απόφαση για το αν θα συμβάλουν οικονομικά στην πραγματοποίηση των καλλιτεχνικών προτάσεών του.

Πληροφορίες ήθελαν μάλιστα η πρόταση να τυγχάνει μελέτης! Πολιτικοί κύκλοι της Λευκωσίας ωστόσο αναφέρουν ότι εκτός από το υπέρογκο για μια χώρα σε κρίση οικονομικό κόστος, είναι ντροπή να γιορτάζεται με συναυλίες η τουρκική εισβολή του 1974.

Να πούμε ότι ο Γιώργος Θεοφάνους έχει προτείνει μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Χαίρε Κύπρος», στην οποία έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος Κύπριοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, παιδιά από τις χορωδίες των μουσικών σχολείων, καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου.

Εκατοντάδες μηνύματα δυσαρέσκειας καταφθάνουν στο κυπριακό Κοινοβούλιο και παράλληλα έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κάποια από αυτά κάνουν λόγο για φόβους πως μια εκδήλωση μνήμης θα αποκτήσει αισθητική «νυχτερινής πίστας». Αλλοι αναφέρονται σε ζητήματα αρχής. Και αυτό γιατί στο παρελθόν πολλές προτάσεις Κυπρίων καλλιτεχνών, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, είχαν απορριφθεί, ακόμη και αν είχαν χαμηλότερο κόστος.

«Προτάσεις που δεν κόστιζαν πάνω από 40.000 ευρώ και περιλάμβαναν συμφωνική ορχήστρα, ξένους σολίστ, λυρικούς τραγουδιστές, σύγχρονα σχήματα και εικαστικούς χορευτές αγνοήθηκαν» λέει ο αρθρογράφος Γιώργος Πήττας.

«Τι να γιορτάσουμε; Γιορτάζεις επετείους από χαρά, σημαντικά γεγονότα, όμορφα. Θα γιορτάσουμε 40 χρόνια σκλαβιάς; Μπράβο μας» γράφει η Rose Michaelides. «Χρήματα δεν έχουν για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2017, που είναι η Πάφος, αλλά για να χρυσώσουν κάποιον φτάνουν και περισσεύουν. Ο κόσμος έξω πεινά και αυτοί τα πετούν δίχως νόημα» προσθέτει η Τζώρτζια.

Τι λέει ο μουσικοσυνθέτης στην ανοιχτή επιστολή που ανάρτησε
Ο Γιώργος Θεοφάνους σε επιστολή του προς τον Τύπο – την οποία ανάρτησε και στην προσωπική του σελίδα στο facebook – παρουσίασε το πλάνο του για την εκδήλωση μνήμης:
«Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Με τη ματιά των καινούργιων γενιών αλλά και των γενιών που ζήσαμε τον πόλεμο του 1974 και μεγαλώσαμε με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, φέτος, 40 χρόνια μετά, μελοποίησα ποιήματα μερικών από τους πιο καταξιωμένους Κύπριους ποιητές (Β. Μιχαηλίδης, Κ. Μόντης, Κ. Χαραλαμπίδης, Α. Λυκαύγης, Κ. Αγγελίδου, Ν. Μαραγκού), ως απλός εκφραστής και συμπαραστάτης στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός Ελληνισμός για επιβίωση αλλά ταυτόχρονα και ως αναγνώριση προς ό,τι ενέπνευσε τον κάθε ποιητή ξεχωριστά.

Τα ποιήματα αυτά παρουσιάζονται κάτω από τον γενικό τίτλο της μουσικής παράστασης “Χαίρε Κύπρος” και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αγωνιστικότητας του νησιού μας, ειδικότερα τη σημερινή εποχή που η Κύπρος περνά ίσως την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, δοκιμάζεται το πολιτιστικό της πρόσωπο, αλλοιώνεται δημογραφικά ο χώρος της και λεηλατούνται μνημεία του πολιτισμού της.

Η παράσταση θα διανθιστεί και με τραγούδια άλλων αγαπημένων συνθετών-στιχουργών όπως π.χ. Μ. Τόκα, N. Yasin, Μ. Θεοδωράκη, Λ. Μαλένη, Γ. Κοτσώνη, Γ. Ανδρέου κ.ά. καθώς και διαλόγους/κείμενα γραμμένα από τον καταξιωμένο συμπατριώτη μας Γιώργο Τσιάκκα, τα οποία θα ακουστούν στην παράσταση με τις φωνές μερικών από τους πιο σημαντικούς Κύπριους ηθοποιούς. Επίσης έργα των πιο εμπνευσμένων εικαστικών της Κύπρου θα στολίσουν τις εικόνες και τα βίντεο που θα συνοδεύουν τα μελοποιημένα ποιήματα.

Στη μουσική παράσταση “Χαίρε Κύπρος” έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος Κύπριοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, παιδιά από τις χορωδίες των μουσικών σχολείων καθώς και η Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου. Στόχος είναι να διεξαχθούν 5 παραστάσεις στην Κύπρο, ξεχωριστά σε κάθε πόλη (Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος, Αμμόχωστος, Λευκωσία), από τις 15 ως τις 20 Ιουλίου 2014, με ελεύθερη είσοδο. Η πρότασή μου, μέσα από αυτή τη μουσική παράσταση, είναι να ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ και να θυμόμαστε την εισβολή, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τις περιουσίες μας ατενίζοντας το μέλλον του νησιού μας ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ και πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά προς τους Τουρκοκυπρίους αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Η πρότασή μου για αυτή την παράσταση θα γινόταν ούτως ή άλλως ανεξάρτητα πολιτικής απόχρωσης της κυβέρνησης. Η πρότασή μου με αυτή την παράσταση είναι να φωνάξουμε μαζί όλοι ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ και έχει στόχο την καρδιά του κάθε συμπατριώτη μου που αρνείται να δεχτεί αυτό που συνέβηκε και συνεχίζει να συμβαίνει 40 χρόνια. Γι’ αυτό και σας καλώ να στηρίξετε με το χέρι στην καρδιά αυτή την προσπάθεια.
Με τιμή,
Γιώργος Θεοφάνους»

Η Ευρυδίκη στο πλευρό του πρώην συζύγου της

«Η φωνή μας είναι τα τραγούδια μας. Αυτά είναι η δύναμή μας, η αντίστασή μας, ο δικός μας τρόπος έκφρασης, αντίδρασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας». Με τον δικό της τρόπο η Ευρυδίκη τάχθηκε στο πλευρό του πρώην συζύγου της, εκφράζοντας μέσω facebook την άποψή της.

Οπως έγραψε:
«Ποιος λοιπόν θα μου κλείσει το στόμα; Ποιος θα μου απαγορεύσει να τραγουδώ για την πατρίδα μου; Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος. Αυτός είναι ο δικός μου δρόμος και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι. Ενάντια λοιπόν στους προσκυνημένους, εγώ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, από όποιο μουσικό χώρο κι αν προερχόμαστε, θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε για το πιο σημαντικό κομμάτι της ψυχής μας. Την Κύπρο μας. Θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε για τη μεγαλύτερη αξία όλων. Την Ελευθερία. Και να είστε σίγουροι, ο κόσμος την καταλαβαίνει και τη νιώθει την “αλήθεια” μας».
Μπράβο από τον Κων. Χριστοφόρου

«Αν ήθελε ο Γιώργος Θεοφάνους να τα αρπάξει, θα έγραφε ακόμη έναν πολύ ωραίο δίσκο σε κάποιο δημοφιλή καλλιτέχνη, θα πουλούσε χιλιάδες αντίτυπα, θα έκανε άλλη μια εμφάνιση με τα εξαίρετα ερωτικά τραγούδια του και θα καθόταν σπίτι του με την υπέροχη οικογένειά του να απολαμβάνει τις δάφνες του. Προτίμησε όμως να αφιερώσει έναν ολόκληρο χρόνο από τη ζωή του για να καταπιαστεί με κάτι τόσο σπουδαίο και σημαντικό, το πολιτικό και ιστορικό τραγούδι, προτίμησε να φέρει το 1974 -σαράντα χρόνια μετά- μπροστά μας, ελεύθερα και με σεβασμό στο ίδιο το γεγονός και τους ήρωές του! Μπράβο του!».

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.