Συνεχίζεται το μποϊκοτάζ που κήρυξαν οι απεργοί της Θεσσαλονίκης

coca cola grevena

Κλιμάκιο απεργών της Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν τα Γρεβενά, μοίρασαν φυλλάδια και κόλλησαν αφίσες καλώντας τους Γρεβενιώτες σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής εταιρίας.

«Στο τέλος θα δικαιωθούμε και θα δικαιώσουμε και τους Έλληνες καταναλωτές που μας στηρίζουν και στέκονται δίπλα μας», με αυτή τη φράση περιγράφει το μέλος της διοίκησης του Σωματείου των εργαζομένων και απολυμένος Κώστας Τοσίδης την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η αντιπαράθεση των απεργών της Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης με τον πολυεθνικό επιχειρηματικό γίγαντα.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα της Θεσσαλονίκης απεργούν από την 1η Οκτωβρίου και ξεπέρασαν τους  τέσσερις  μήνες συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων. Από την πλευρά τους οι ιθύνοντες της πολυεθνικής εταιρίας απαντούν με αγωγές και «εξώδικες» συστάσεις προς τους απεργούς καλώντας τους να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για να λύσουν το πρόβλημά τους. Ήδη με αγωγή της η πολυεθνική εταιρία ζητάει 250 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση από 22 συνδικαλιστικά στελέχη μέλη της διοίκησης του εργοστασιακού Σωματείου και της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΠ), για ηθική ζημία.

Το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης που λίγα χρόνια πριν αριθμούσε πάνω από 400 εργαζόμενους, έφτασε φέτος το Μάρτιο να αριθμεί μόνο 55. Με το τέλος του Σεπτεμβρίου η εταιρία ανακοίνωσε την κατάργηση και του τμήματος διανομών, που σήμαινε πρακτικά άλλη μια μείωση κατά 33 άτομα. Η αντίδραση ήλθε άμεσα από τη γενική συνέλευση του Σωματείου που ομόφωνα αποφάσισε την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων με βασικό αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Από εκείνη τη στιγμή οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Έχουν κηρύξει επικοινωνιακό πόλεμο στην πολυεθνική Κόκα Κόλα με τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων καλώντας σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της. Μόνο στην Θεσσαλονίκη μοιράσθηκαν τους τέσσερις (!) μήνες της απεργίας πάνω από  800 χιλιάδες φυλλάδια, κολλήθηκαν περί τις εκατό χιλιάδες αφίσες.

Ο αγώνας των απεργών παίρνει νέα τροπή μετά την πρόσφατη απόφασή της ΓΣΕΕ  να μπει μπροστά στον αγώνα ενάντια σε επιχειρήσεις με κερδοφορία που εγκαταλείπουν την Ελλάδα κάνοντας αρχή από την Κόκα Κόλα. Με τον τίτλο «οι απολύσεις δεν πάνε με όλα» η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε τα εξής: «Την ώρα που κυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν την άδικη και αδιέξοδο πολιτική τους, μεγάλες εταιρίες με υπερκέρδη που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας προχωρούν σε απολύσεις, αλλάζουν έδρα, σταματούν τη δραστηριότητά τους στον ελλαδικό χώρο…. Η ΓΣΕΕ με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των καταναλωτών, προχωρά σε συντονισμένες δράσεις, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις από τέτοιου είδους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς. Η αρχή γίνεται με την δραστηριότητα της Coca Cola στην Ελλάδα». Η ανακοίνωσή επίσης αναφέρει για τις επόμενες κινήσεις της Συνομοσπονδίας τα εξής: «Θ΄ αναμένουμε, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, την επίσημη απάντηση της μητρικής εταιρείας και αμέσως μετά, σε συνεργασία με τις οργανώσεις μέλη μας και τις δομές μας στο καταναλωτικό κίνημα, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων καταναλωτών».

Η απεργία των εργαζόμενων στην Κόκα Κόλα 3 Ε της Θεσσαλονίκης έχει κινήσει το ενδιαφέρον και ξένων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Την συμπαράστασή τους έχουν εκφράσει με ψηφίσματά τους συνδικαλιστικές οργανώσεις από το εξωτερικό, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ), ενώ τα τουρκικά συνδικάτα του αντίστοιχου κλάδου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους δηλώνοντας ότι «γνωρίζουν την Κόκα Κόλα και τις πρακτικές της και στη χώρα τους».

Τέλος, στο χώρο της απεργίας και στα γραφεία του Σωματείου συρρέουν καθημερινά επιτροπές αλληλεγγύης και αντιπροσωπείες κομμάτων, δημοτικών ομάδων, ξένων αντιπροσωπειών, γεγονός που δημιουργεί στους απεργούς την πεποίθηση ότι η μαζικότητα του κινήματος συμπαράστασης θα οδηγήσει σε δικαίωση του αγώνα τους.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ

OI ΑΠΕΡΓΟΙ ΤΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.