ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Φωτογραφία αρχείουΤηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του, με την ευκαιρία της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας, εφόσον δεν υποχωρήσει η τουρκική πλευρά την τελευταία στιγμή.

Ο κ. Μπάιντεν είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι η αμερικανική πλευρά θα παρακολουθεί σε υψηλό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις και θα βοηθήσει τον Πρόεδρο της Κύπρου στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος είχε καταθέσει το 1986, ως γερουσιαστής, τροπολογία με την οποία απαιτούσε από την Τουρκία να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους κατοίκους της. Είναι ένα θέμα που τον ενδιαφέρει προσωπικά.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Τα Ηνωμένα Εθνη απουσιάζουν το τελευταίο διάστημα από το Κυπριακό, μετά τις προκλητικές ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ εναντίον του κ. Αναστασιάδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπέρνς τηλεφώνησε με τη σειρά του στον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και του ζήτησε να δεχθεί το κείμενο της κοινής δήλωσης.

Εάν πάνε όλα καλά, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσουν διαγγέλματα στη Λευκωσία και ταυτόχρονες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και των Ηνωμένων Εθνών.

Στο τηλεφώνημα του προς τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για τη Δημοκρατία της Κύπρου, ως βασικό εταίρο σε μια περιοχή ζωτικής σημασίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευσή των ΗΠΑ για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο για την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη διερεύνηση νέων ευκαιριών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της Κύπρου, που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο νησί και την περιοχή.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Προσβλέπει στην επιτυχή επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ενθάρρυνε τη δημιουργική σκέψη σχετικά με τους τρόπους που θα βελτιώσουν τις προοπτικές για επιτυχία.

Ουάσινγκτον: Μιχάλης Ιγνατίου

Αποδέχεται το κοινό ανακοινωθέν ο Ερογλου

Οπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είχε συνάντηση με τον τουρκοκυπριακά «κοινοβουλευτικά» κόμματα και αποφάσισε να προχωρήσει στην αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται στα κατεχόμενα, αύριο Σάββατο ή το αργότερο την Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την απόφαση του. Χωρίς να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου. «Δεν μπορώ να πω ότι θα γίνουν και πολλά πράγματα με το έγγραφο αυτό του κοινού ανακοινωθέντος, γιατί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας περιμένουν έξι κεφάλαια», πρόσθεσε.

Οπως εξήγησε ο Ντερβίς Ερογλου, στο τραπέζι θα τεθούν τα σημαντικά κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ, το περιουσιακό, της οικονομίας, των εγγυήσεων και το εδαφικό θα μπορέσουν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

έθνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.