Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέες ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου

Φεβρουάριος 7th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Οι αλλαγές και τα κόλπα με τις κρατήσεις για επικουρική σύνταξη

DIMOSIOΜειώσεις από 4 ευρώ έως 65 ευρώ αλλά και αυξήσεις από 9 έως 17 ευρώ το μήνα θα δουν από τον ερχόμενο μήνα στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, που ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992, εξαιτίας των αλλαγών που θα έχουν στις κρατήσεις για επικουρική σύνταξη.

Οι μεταβολές αυτές προκαλούνται όχι τόσο από τη θέσπιση της ενιαίας εισφοράς 3% για την επικουρική ασφάλιση που ισχύει από την 1η/12/2013 σε όλα τα Ταμεία, αλλά από ένα τρικ που αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέες κρατήσεις.

Το «κόλπο
»
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το κόλπο είναι ότι πλέον οι κρατήσεις θα γίνονται όχι επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που βάσει του νέου μισθολογίου διατηρούνται στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2011 (μόνο ως προς τις κρατήσεις), αλλά θα υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών τους και όχι στις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011.

Σύμφωνα με το νόμο, οι κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη επιβάλλονται σε αποδοχές μέχρι τα 1.666 ευρώ, ενώ οι τυχόν υπέρτερες του ποσού αυτού αποδοχές δεν θεωρούνταν συντάξιμες, δηλαδή δεν αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης.

Το ΕΤΕΑ με χθεσινή του εγκύκλιο καταργεί το όριο των 1.666 ευρώ και πλέον δίνει την εντολή στις οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου να επιβάλουν την εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών, δηλαδή και σε αποδοχές που υπερβαίνουν τα 1.666 ευρώ.

Με το τρικ αυτό ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, θα υποστεί μείωση μισθού καθώς η νέα εισφορά θα υπολογιστεί επί μεγαλύτερου μισθού.

Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός με βασικό μισθό 1.626 ευρώ και συνολικές αποδοχές (με τα επιδόματα) στο ύψος των 2.134 ευρώ. Οι ασφαλιστέες αποδοχές του βάσει μισθολογίου του 2011 είναι τα 1.626 ευρώ καθώς με αυτές τις αποδοχές θα υπολογιστεί η σύνταξή του.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2013 λοιπόν πλήρωνε εισφορά στο ΤΕΑΔΥ 3% επί των ασφαλιστέων-συντάξιμων αποδοχών και 2% επί των επιδομάτων.

Συνολικά, η κράτηση για την επικουρική σύνταξη έφτανε στα 56,94 ευρώ το μήνα. από το Δεκέμβριο όμως θα έχει εισφορά 3% και κανονικά θα έπρεπε να πληρώνει 48,78 ευρώ. Από τη στιγμή όμως που αποφασίστηκε να επιβάλλεται η εισφορά 3% στο σύνολο των αποδοχών του, ο εν λόγω υπάλληλος θα έχει αύξηση κρατήσεων στα 61,02 ευρώ.

 newsbeast

This entry was posted on Παρασκευή, Φεβρουάριος 7th, 2014 at 17:09 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply