Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Η τίμια Κάρα της Αγίας Βαρβάρας στην Κοζάνη

Φεβρουάριος 7th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Ανακοινώνεται ότι στην πόλη της Κοζάνης θα αφιχθεί η τίμια Κάρα της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, από την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Η υποδοχή του Ιερού λειψάνου θα γίνει στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 στις 5.30 το απόγευμα. Η τίμια Κάρα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου στον Ναό, όπου καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες ως εξής:

  • ΤΕΤΑΡΤΗ  12  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΠΕΜΠΤΗ  13  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  14  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΣΑΒΒΑΤΟ  15  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΚΥΡΙΑΚΗ  16  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • ΔΕΥΤΕΡΑ  17  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

5.30 μ.μ.: ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ.

5.45 μ.μ.: Μ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ κ. ΠΑΥΛΟΥ.

7.30 π.μ.: ΟΡΘΡΟΣ – ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

5.30 μ.μ.: ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΙΕΡΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ.

7.30 π.μ.: ΟΡΘΡΟΣ – ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

8.00 μ.μ.: ΑΓΡΥΠΝΙΑ.

7.30 π.μ.: ΟΡΘΡΟΣ – ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

5.30 μ.μ.: ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΜΕ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ.

7.00 π.μ.: ΟΡΘΡΟΣ – ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

5.30 μ.μ.: ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ.

7.30 π.μ.: ΟΡΘΡΟΣ – ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

5.30 μ.μ.: ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ.

Βίος  της  Αγίας  Βαρβάρας

Η Αγία Βαρβάρα αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων του 3ου αιώνα μ.Χ. Ο πατέρας της ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως και ονομαζόταν Διόσκορος. Μοναχοκόρη η Βαρβάρα, διακρινόταν για την ομορφιά του σώματός της, την ευφυΐα και την σωφροσύνη της.

Στην χριστιανική πίστη προσέλκυσε και κατήχησε τη Βαρβάρα μια ευσεβής χριστιανή γυναίκα. Την ζωή της μέσα στο ειδωλολατρικό περιβάλλον η Βαρβάρα  την περνούσε με κάθε ευσέβεια και σεμνότητα. Όμως, το γεγονός αυτό δεν έμεινε για πολύ καιρό μυστικό. Ο Διόσκορος έμαθε ότι η κόρη του είναι χριστιανή και εκνευρισμένος διέταξε τον αυστηρό περιορισμό της. Παρ’ όλα αυτά η Βαρβάρα κατόρθωσε και δραπέτευσε. Ο πατέρας της τότε εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό μέσα στις σπηλιές και τα δάση, όπου κρυβόταν η κόρη του. Τελικά, κατόρθωσε και την συνέλαβε.

Ο άσπλαχνος και πωρωμένος ειδωλολάτρης πατέρας, παρέδωσε την κόρη του στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Αυτός, αφού στην αρχή δεν κατόρθωσε με δελεαστικούς τρόπους να μεταβάλει την πίστη της, διέταξε και την μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν την φυλάκισε, αλλά μέσα εκεί ο Θεός θεράπευσε τις πληγές της Βαρβάρας και ενίσχυσε το θάρρος της. Τότε ο ηγεμόνας θέλησε να τη διαπομπεύσει δημόσια γυμνή. Αλλά ενώ αποσπούσαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν στο σώμα της. Ο ηγεμόνας βλέποντας το θαύμα, διέταξε να αποκεφαλισθεί. Χωρίς καθυστέρηση, ο ίδιος ο πατέρας της ανέλαβε και την αποκεφάλισε. Την στιγμή, όμως, που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό.

Από τόν Ιερό Ναό

This entry was posted on Παρασκευή, Φεβρουάριος 7th, 2014 at 11:49 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply