Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο πόλεμος της φέτας: Αυτοκτονία που δίνετε το φυσικό μας μονοπώλιο…

Φεβρουάριος 4th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Εντατικοποίηση της δράσης της ΕΕ για την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και ΠΓΕ

Προτεραιότητα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. είναι η προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ο οποίος και προεδρεύει του Συμβουλίου, ανακοινώνοντας ότι για το λόγο αυτό συγκαλείται στην Αθήνα, στο τέλος Φεβρουαρίου, ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου.

«Και βεβαίως ένα από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης θα είναι η εντατικοποίηση της δράσης της Ε.Ε. για την προστασία των ευρωπαϊκών ΠΟΠ και ΠΓΕ σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο κ. Μηταράκης στο πλαίσιο της συζήτησης επερώτησης των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών για τη φέτα.

Ο πρώτος επερωτών βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί της ουσίας με την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά, θα μπορεί το λευκό τυρί του Καναδά να ονομάζεται «τύπου φέτα» κι ως εκ τούτου εκχωρείται το όνομα χρήσης στον Καναδά. «Επιχειρείται να δοθεί το φυσικό μας μονοπώλιο από την πίσω πόρτα κι αυτό είναι αυτοκτονία» είπε.

Απαντώντας ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι στην ΕΕ όπου άλλωστε εξάγεται το 85% των συνολικών μας εξαγωγών υπάρχει μόνο η Ελληνική Φέτα ενώ σημείωσε ότι ο Καναδάς δέχθηκε να κατοχυρώσει επί της αρχής τη Φέτα ως ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης.

«Κι αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο δεδομένου ότι ο Καναδάς, απέναντι στη δική μας πραγματικότητα, αντέτεινε τη δική του: Αυτήν της κατοχύρωσης ενός προϊόντος μέσω εμπορικών σημάτων “trade marks”.

Για δεκαετίες στην αγορά του Καναδά, η κατάσταση ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος ήθελε χρησιμοποιούσε την ονομασία φέτα, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό, και παραπλανούσε τους καταναλωτές» εξήγησε ειδικότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

αμπε

This entry was posted on Τρίτη, Φεβρουάριος 4th, 2014 at 13:57 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply