ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ervtokritos  Γρεβενά 30/1/2014

Προς: Υπουργό Τουρισμού κ Όλγα Κεφαλογιάννη

Κυρία αξιότιμε Υπουργέ,

Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου,  από τη Βενετία του 1713 στα Γρεβενά του 2014.

Τρείς (3) αιώνες από την πρώτη εκτύπωσή του

            Ένας ταξιδευτής ποιητικός λόγος, από τις ακτές της Κρήτης ανηφόρησε στη μεσόγειο- κράτειρα Βενετία του 17ου αιώνα, όπου φιλοξενήθηκε στο ανεξίτηλο χαρτί της ιστορικής διαχρονικότητας, επέλεξε να εγκατασταθεί στον «Βιγλάτορα» τόπο των πολιτιστικών ρευμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, στην πόλη των Γρεβενών, για να επιβεβαιώνει το ομόγλωσσο, την ταυτότητα των συγκινήσεων και το σύνολο των πολιτιστικών στοιχείων που συνθέτουν την Ελληνική Εθνική μας ολότητα από την Σητεία μέχρι τα Γρεβενά.

Το δεύτερο αντίτυπο:  «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου της πρώτης έκδοσης του 1713, από το τυπογραφείο του Antonio Bortoli στη Βενετία, μετά από δωρεά επιφανούς συμπολίτη μας με καταγωγή από τη Σαμαρίνα, βρίσκεται πλέον στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Το πιο λαμπερό κόσμημα στο περιδέραιο του νεοελληνικού πολιτισμού από την εποχή των μεγάλων δοκιμασιών του έθνους, του 17ου αιώνα, που σμιλεύτηκε στη μήτρα της νεοελληνικής πολιτιστικής ανάπλασης και δημιουργίας, την Κρήτη,

στέλνει τώρα το στιλπνό του φως από την «ευγνωμονούσα πόλη» των Γρεβενών.

Ευγνωμονούσα πόλη, γιατί την πόρτα της λευτεριάς της την άνοιξαν οι εθελοντές, αυτό-επιστρατευμένοι Κρήτες μαχητές του Μακεδονικού Αγώνα.

            Δεσμοί και ιστορικές σχέσεις ακατάβλητες στο χρόνο, που έρχεται σήμερα, προσθετικά να τις επιμηκύνει η απροσδόκητη, ανυπολόγιστης αξίας δωρεά στην πόλη μας του δεύτερου βιβλίου από τα τρία της εντυπωμένης, πολύ -τραγουδισμένης ποιητικής δημιουργίας του Κρητικού Πολιτισμού.

Η Βιβλιοθήκη  πρόταξε, άμεσα, τη συντήρηση του Βιβλίου και τώρα βρίσκεται στην προσπάθεια ασφαλέστερης φύλαξής του.

Προϋπόθεση της καλύτερης φύλαξής του είναι η μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της ύπαρξης και κατοχής του.

Η δημοσιοποίηση του, θα προσδώσει εχέγγυα ταυτότητα στο βιβλίο, ως βιβλίο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών, πράγμα που θα λειτουργήσει προσθετικά ως ασπίδα προστασίας του.

Για την δημοσιοποίηση- γνωστοποίηση του μεγάλου γεγονότος θα πρέπει να γίνει η τοποθέτηση του βιβλίου στις προθήκες της Βιβλιοθήκης με κάθε επισημότητα, ήτοι, με τη συμμετοχή της πνευματικής ηγεσίας της Μεγαλονήσου, των Κρητικών πολιτιστικών σωματείων και Κρητών καλλιτεχνών (εικαστικών, ηθοποιών και τραγουδιστών), που θα μας μεταφέρουν με λόγο στην εποχή του ποιητή, θα απεικονίσουν παραστάσεις από την Κρήτη και τον 17ο αιώνα,  θα απαγγείλουν Ερωτόκριτο και θα τραγουδήσουν στις όμορφες ρίμες του.

Το χοροστάσι των εκδηλώσεων με την αιγίδα της Πολιτείας, την συνεργασία των δύο Περιφερειών, Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Γρεβενών θα ταξιδέψει, ανά τον κόσμο, ως πολιτιστικό γεγονός μέσου του Τύπου, των πολιτιστικών σωματείων, των σωματείων του Απόδημου Ελληνισμού και των ηλεκτρονικών σελίδων πιστοποιώντας την αρραγή ενότητα και την συνέχεια του Ελληνισμού.

Ο λυρισμός του Βιντζέτζου Κορνάρου εξακολουθεί ν’ ασκεί ανέσπερη γοητεία πάνω σ’ όλους τους απλούς ανθρώπους, στους ποιητές και στους ερευνητές της πολύπαθης ιστορικής περιόδου. Έλληνες, Ιταλοί, και λοιποί Ευρωπαίοι αναδίφησαν και ιστόρησαν το μετέωρο των συνθέσεων του. Εκστατικοί χρονικογράφοι, δραματουργοί και οιστρηλατημένοι ποιητές σκύβουν με κατάνυξη στα νάματα του. Και τώρα το λαμπυρίζον έργο του, στον βουνό-κλειστό τόπο μας, εμπνέει και μας δημιουργεί την υποχρέωση, ως οικοδεσπότες, να κάνουμε μια αντάξια υποδοχή για το καλωσόρισμα και να τον εγκαταστήσουμε στο σαλόνι της ψυχής μας.

Με την ανακοίνωση της πρόσκτησής του στους φορείς της Κρήτης (Επιστημονικούς, Πολιτιστικούς και Αυτοδιοίκησης) η αποδοχή της πρότασης της «επίσημης τοποθέτησης» προκάλεσε συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Πιστεύουμε κυρία Υπουργέ, ως θυγατέρα της Κρήτης, ότι θα έχουμε την ενεργητική στήριξη σας για να υλοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα αφήσει ανεξίτηλα τα αποτυπώματα του στις σελίδες των ενεστώτων ιστορικών γεγονότων.

«.. τα μάτια δεν καλοθωρού στο μάκρεμα του τόπου, μα πλια μακρά μα πλια καλά  θωρεί η καρδιά τ’ ανθρώπου…».

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.