«ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ»

Γιατροί για Σουμάχερ: Ισως χρειαστεί μήνες για να βγει από το κώμα

Ο Μίκαελ Σουμάχερ ίσως χρειαστεί εβδομάδες ή και μήνες για να βγει πλήρως από το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται εδώ και πέντε εβδομάδες, μετά το ατύχημα που είχε στο σκι στις γαλλικές Άλπεις, σύμφωνα με ειδικούς ενώ δεν αποκλείεται να έχει κάποιο είδος μόνιμης βλάβης.

Δεδομένου ότι η δόση του αναισθητικού μειώνεται σταδιακά, οι θεράποντες ιατροί θα επεκτείνουν τις δοκιμές τους για τα αντανακλαστικά του, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

«Τα τεστ αυτά γίνονται για να διαπιστωθεί αν τα νεύρα που οδηγούν στον εγκέφαλο και πίσω στους μύες λειτουργούν κανονικά» δήλωσε ο καθηγητής Χεϊνζπίτερ Μόεκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επείγουσας Ιατρικής στο Αμβούργο.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ όπου παραμένει ο Σουμάχερ, τον υποβάλλουν καθημερινά σε μασάζ στις αρθρώσεις και τα άκρα προκειμένου να αποφευχθεί η ατροφία των μυών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε γίνει γνωστό πως «ανταποκρινόταν στις οδηγίες» καθώς οι γιατροί τον έβγαζαν σταδιακά από το κώμα.

Γιατροί για Σουμάχερ: Ισως χρειαστεί μήνες για να βγει από το κώμα

Ο επτά φορές πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 μάλιστα, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, ανοιγόκλεισε τα μάτια του κατά τη διάρκεια εγκεφαλικών δοκιμών. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα L’ Equipe, που επικαλείται «πολύ αξιόπιστες πηγές», έχει υποβληθεί σε μια σειρά από νευρολογικές εξετάσεις από τη Δευτέρα και έχει απαντήσει «θετικά».

Μετά τη σταδιακή μείωση της καταστολής του ασθενούς, η ομάδα του επικεφαλής γιατρού Εμμανουέλ Γκέι, εξετάζουν τα νευρολογικά αντανακλαστικά του από τη Δευτέρα.

«Κατά τα πρώτα στάδια, ο ασθενής ανοιγόκλεισε τα μάτια του» αναφέρει η κορυφαία αθλητική εφημερίδα.

Ο Σουμάχερ υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι όταν έπεσε και χτύπησε στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του επάνω σε βράχο όταν έκανε σκι στο Μεριμπέλ της Γαλλίας στις 29 Δεκεμβρίου.

«Το τεχνητό κώμα στο οποίο βρίσκεται ο Μίκαελ Σουμάχερ μειώνεται σταδιακά προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη της διαδικασίας αφύπνισης, η οποία μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» δήλωσε η μάνατζερ του Σουμάχερ, Σαμπίν Κεμ.

Η Κεμ προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση όταν διέρρευσαν πληροφορίες πως οι γιατροί έβγαζαν σταδιακά τον πρωταθλητή της Φόρμουλα 1 από το κώμα.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν ως ένα καλό σημάδι το γεγονός ότι οι γιατροί του Σουμάχερ προσπαθούν να τον βγάλουν από το κώμα και πως οι πρώτες 24 ώρες ήταν κρίσιμες.

«Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα η πίεση στο κρανίο του μειώνεται» δήλωσε ο Δρ. Κλέμενς Πολ, ειδικός σε τραύματα στον εγκέφαλο στο νοσοκομείο King’s College του Λονδίνου.

Ο Πολ προειδοποίησε πως αν ο Σουμάχερ δεν είχε ανακάμψει αρκετά ώστε να ξυπνήσει μόνος τους, οι γιατροί θα έπρεπε να τον βάλουν και πάλι σε κώμα.

«Μπορεί η διόγκωση του εγκεφάλου του να μην έχει σταματήσει, επομένως θα χρειαστεί να αυξήσουν και πάλι τη φαρμακευτική αγωγή» δήλωσε. Ο Πολ πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες και πως σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής έχει χρειαστεί πολλές προσπάθειες για να βγει από το κώμα.

Ειδικοί σε εγκεφαλικά τραύματα τονίζουν ότι είναι θεμελιώδους σημασίας ο καθορισμός αν ο Σουμάχερ έχει γνώση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται και πως θα πρέπει να ανταποκριθεί σε βασικές εντολές από τους γιατρούς, όπως το να σηκώσει το χέρι του.

«Πρόκειται για μια δοκιμή προκειμένου να διαπιστωθούν οι λειτουργίες που μπορεί να εκτελέσει» δήλωσε ο Δρ. Άντονι Στρονγκ καθηγητής στη νευροχειρουργική κλινική του King’s College του Λονδίνου.

Μόλις περάσει η επίδραση των ηρεμιστικών, οι γιατροί του Σουμάχερ θα δουν αν μπορεί να αναπνεύσει μόνος του και αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ήπια ερεθίσματα πόνου, όπως η ήπια πίεση στα φρύδια του.

«Οι γιατροί θα θέλουν να δουν αν μπορεί να πει ‘γεια’, αν έχει ανάμνηση των γεγονότων και αν μπορεί να αναγνωρίσει τα μέλη της οικογένειάς του καθώς και να θυμηθεί τη δική του ταυτότητα» δήλωσε ο Στρονγκ.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως πιθανότατα θα περάσουν μήνες μέχρι να γίνει σαφής η πρόγνωση της υγείας του Σουμάχερ και πως υπάρχει η πιθανότητα μιας μόνιμης βλάβης. «Αν τα καταφέρει, μπορεί να μην είναι ο άνθρωπος που ξέρουμε» δήλωσε ο Δρ. Τιπού Αζίζ, επικεφαλής της νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Λαμβάνοντας υπόψη το χρονικό διάστημα που είναι ήδη σε εντατική θεραπεία, είχε σαφώς ένα πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι« πρόσθεσε.

«Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν θα βγει ανέπαφος από όλο αυτό, αλλά υποθέτω ότι θα έχει κάποιου είδους μόνιμης βλάβης».

έθνος, Daily Mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.