Εφόσον έχουν εισοδήματα μόνο από μία πηγή

Φορολογικές δηλώσεις τέλος για συνταξιούχους

Ενα βήμα πριν από την πλήρη απαλλαγή των συνταξιούχων από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εφόσον έχουν εισοδήματα μόνο από μία πηγή βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον τα μηνιαία στοιχεία των συντάξεων του Δημοσίου είναι καταγεγραμμένα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων του συστήματος Taxis και οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε μηνιαία βάση το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων. Σε επόμενη φάση θα μπορούν να βρουν και να εκτυπώσουν την ετήσια βεβαίωση αποδοχών που είναι απαραίτητη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο στόχος είναι, ίσως και από εφέτος, οι συνταξιούχοι να μη χρειαστεί να συμπληρώσουν στη φορολογική τους δήλωση ούτε έναν κωδικό, καθώς θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα προεκτυπωμένα. Στη μόνη περίπτωση που θα χρειαστεί ένας συνταξιούχος να συμπληρώσει τη φορολογική του δήλωση είναι αν έχει μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία του ή έχει εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. εισπράττει ενοίκια κτλ.)

Σε κοινή ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Χαράλαμπου Τσαβδάρη σχετικά με εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στο πεδίο των συντάξεων του Δημοσίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η αποτελεσματική διαχείριση των συντάξεων του Δημοσίου, μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών, της μείωσης της γραφειοκρατίας και της επιτάχυνσης των διαδικασιών με χρήση των νέων τεχνολογιών, συνιστά προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών».

Ειδικότερα στο πλαίσιο συνεργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και την προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας.

Μέσω του πόρταλ, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν ήδη τη δυνατότητα υπολογισμού της σύνταξής τους και, από την 1η Ιανουαρίου 2013, παρακολούθησης της πορείας της αίτησης συνταξιοδότησής τους.
Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2014 έχει τεθεί σε λειτουργία σχετική εφαρμογή και πλέον διατίθενται ηλεκτρονικά τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων του Δημοσίου από τη διαδικτυακή πύλη.

Η πληροφόρηση είναι προσωποποιημένη και ακολουθεί τους γενικότερους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για τις συναλλαγές των πολιτών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η ηλεκτρονική ενημέρωση γίνεται είτε μέσω του εν λόγω πόρταλ είτε από τον γενικό ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) ακολουθώντας τις κάτωθι οδηγίες:
A. Στις «Δράσεις» (γαλάζια περιοχή) επιλέγετε το πεδίο «Μισθοί – Συντάξεις».

– Επιλέγετε το πεδίο «Συντάξεις» (επάνω δεξιά στη σελίδα).

– Επιλέγετε το πεδίο «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» (αριστερά, στη μέση της σελίδας).

– Εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης (κωδικός Taxisnet).
B. Στη συνέχεια:

– Επιλέγετε το πεδίο «Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα».

– Επιλέγετε τον μήνα και το έτος του ενδιαφέροντός σας.

– Επιλέγετε το πεδίο «Εμφάνιση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι ανωτέρω εφαρμογές με τη χρήση των νέων τεχνολογιών αποτελούν μέρος μιας σειράς δυνατοτήτων που θα τεθούν στη διάθεση του πολίτη το προσεχές χρονικό διάστημα, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.