Στους εφόρους η ευθύνη υπολογισμού του φόρου υπεραξίας -Πώς διαμορφώνεται ανάλογα την παλαιότητα [πίνακας]Με… παράκαμψη, ξεπέρασε- εκτός απροόπτου- το πρόβλημα του φόρου υπεραξίας το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η άρνηση των συμβολαιογράφων να αναλάβουν την ευθύνη υπολογισμού του φόρου, έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ήδη προβληματική αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση που αναμένεται εντός των ημερών, θα ορίζει ότι υπεύθυνοι για τον υπολογισμό της υπεραξίας δεν θα είναι τελικά οι συμβολαιογράφοι αλλά οι έφοροι.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσοι επιθυμούν να μεταβιβάσουν ακίνητο θα πρέπει να περνάνε πρώτα από την εφορία, προκειμένου να βεβαιώνεται ο φόρος και να εκδίδεται η ταυτότητα οφειλής. Η μεταβίβαση θα ολοκληρώνεται με την υπογραφή του συμβολαίου, τη παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας από τον συμβολαιογράφο, ο οποίος πλέον θα λειτουργεί απλώς ως ενδιάμεσος. Με δεύτερη Απόφαση θα καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αξίας κτήσης του ακινήτου, που θα εφαρμόζεται σε ειδικές περιπτώσεις όπως ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά, με “θολούς” τίτλους ιδιοκτησίας. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αξία κτήσης θα πρέπει να υπολογιστεί με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο, ενώ όπως ορίζει και η σχετική διάταξη, η τιμή αυτή θα πρέπει να αποπληθωριστεί, προκειμένου να μην προκύψουν… τέρατα κατά τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπεραξία (διαφορά τιμής απόκτησης- τιμής μεταβίβασης) μειώνεται με συντελεστές ανάλογα με τη παλαιότητα του ακινήτου ως εξής:

από 1 έως 5 έτη: 0,95
5- 10 έτη: 0,87
10- 15 έτη: 0,79
15- 20 έτη: 0,73
20- 25 έτη: 0,66
πάνω από 25 έτη: 0,61

Η υπεραξία, απομειωμένη, με τους παραπάνω συντελεστές, μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, απαλλάσσεται από το φόρο, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης.

Γιώργος Παππούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.