Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Την ώρα που η Κεφαλονιά μετρά ακόμη τις πληγές της από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ και η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, δηλώσεις επιστημόνων έρχονται να εντείνουν τους φόβους των κατοίκων για μία μεγαλύτερη σεισμική δόνηση από εκείνη της Κυριακής.

Ο καθηγητής, κ. Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας με θέμα: «Η Πρόγνωση των Σεισμών», είπε πως «με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός την περιοχή του Ιονίου στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 Ρίχτερ».

Και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Κώστας Μακρόπουλος, σε δηλώσεις του στην συγκεκριμένη ημερίδα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπαζάχο, τόνισε ότι «δε μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό στην Κεφαλονιά, γιατί το 1953 είχαμε στην αρχή έναν των 6,4 και μετά ήρθε εκείνος των 7,2 Ρίχτερ».

Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει οι κρίσιμες ώρες των 72 ωρών, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κυριακή την Κεφαλονιά, δεν αποκλείεται να μην είναι ο κύριος.

Σημειώνεται πως το 1953 ο πρώτος σεισμός έγινε την Κυριακή, 9 Αυγούστου, με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Στις 11 Αυγούστου ένας ακόμη πιο δυνατός σεισμός συντάραξε τους Κεφαλονίτες. Ήταν 6,8 Ρίχτερ και τον διαδέχτηκαν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος 5,3 και 5,1.

Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ θα αποτελέσει το προμήνυμα για την καταστροφή που επρόκειτο να ακολουθήσει.  Ο επόμενος σεισμός που έγινε την ίδια μέρα ήταν 7,2 Ρίχτερ και ισοπέδωσε τα πάντα στο νησί, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και μνήμες που ακόμη παραμένουν νωπές.

newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.