Τι λέει ο νόμος

«Κολοκυθιά» με τις ημερομηνίες των εκλογώνΣε  «κολοκυθιά» εξελίσσεται ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών του Μαΐου. Έχει ανακοινωθεί πως ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνει στις 18 του μήνα και ο δεύτερος στις 25, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Όπως αναφέρει ο «Μικροπολιτικός» της εφημερίδας «Τα Νέα», με την προκήρυξη σε αυτές τις ημερομηνίες- σύμφωνα με το νόμο Ραγκούση που όρισε παγίως τις ευρωεκλογές ως ημερομηνία διεξαγωγής και των αυτοδιοικητικών εκλογών- οι εκλογές μπορούν να κηρυχθούν άκυρες με την πρώτη προσφυγή. Διότι από το νόμο προκύπτει πως ο πρώτος γύρος πρέπει να ταυτίζεται με τις ευρωεκλογές και όχι ο επαναληπτικός- λογικό καθώς θεωρητικά θα μπορούσε να μην υπάρξει καν δεύτερος.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει κατά νου να λύσει το νομικό πρόβλημα με νέο νόμο που θα τροποποιεί τον υφιστάμενο, μια τροπολογία. Είναι όμως το θέμα ακόμα ανοιχτό και υπάρχουν διχογνωμίες για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Ορισμένοι λένε πως δεν υπάρχει λόγο να διακινδυνεύσει μια ψηφοφορία επί του θέματος στη Βουλή και επιπλέον να έρθει σε αντιπαράθεση με τους σημαντικότερους δημάρχους της χώρας, όπως οι Καμίνης και Μπουτάρης, οι οποίοι θεωρούν πως ο πρώτος γύρος πρέπει να γίνει όπως ορίζει ο νόμος, στις 25 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές, και ο επαναληπτικός την 1η Ιουνίου.

Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι με τις ευρωεκλογές πρέπει να κλείσει ο κύκλος των δημοτικών και όχι να ανοίξει, οπότε πρέπει να υπάρξει τροπολογία που θα νομιμοποιεί τις ημερομηνίες αυτές. η επιμονή αυτή συνιστά, γράφει η εφημερίδα, μια κατά κάποιο τρόπο προληπτική γραμμή άμυνας καθώς εικάζεται πως τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες θα είναι πολύ υψηλότερα από τις ευρωεκλογές. Δεδομένου ότι, κατά τους υπολογισμούς, στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν σχεδόν οι μισοί απ’ ό,τι στον πρώτο, έχει κάθε λόγο να θέλει να διαχωριστούν οι δύο επιδόσεις του ώστε να επικαλεστεί το ποσοστό που θα προκύπτει από τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχής.

Το θέμα όμως για την κυβέρνηση είναι μήπως δεν καταφέρει να περάσει την τροπολογία.

Στον λογαριασμό μπαίνουν και οι ψήφοι του Ανδρέα Λοβέρδου που θα μπορούσαν να αθροιστούν στη γραμμή Βενιζέλου, εάν πράγματι αναζωπυρώνεται η παλαιά σχέση των δύο ανδρών.

newsbeast

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.