Οι επιλογές μεταξύ προερχόμενων από το ΠαΣοΚ και νέων, άφθαρτων προσώπων
Υποψήφιο για την Αθήνα αναζητεί εναγωνίως ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε πεδίο έντονων διεργασιών, αναζητήσεων, συζητήσεων και πιέσεων εξελίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως για τις εκλογές με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, όπως οι δήμοι Αθήνας και Θεσαλονίκης καθώς και κάποιες από τις περιφέρειες της χώρας.

Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, καθώς ο κ. Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει έναν κύκλο τελευταίων επαφών και επικοινωνιών με κομματικά στελέχη και πρόσωπα, τα οποία θα επιχειρήσει να πείσει να κατέβουν στις εκλογικές μάχες τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πολιτικά σημαντικές.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος φαίνεται πως παραμένει η εξεύρεση ενός υποψηφίου για την Αθήνα, που θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις, αν όχι την νίκη, τουλάχιστον την είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο μίας υποψηφιότητας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει κλείσει οριστικά, με την σθεναρή άρνηση της ιδίας. Κατόπιν αυτού, φαίνεται πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί δύο σενάρια για το προφίλ του υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας.

Το πρώτο, βασίζεται στην επιλογή ενός προσώπου ευρύτερης αποδοχής, προερχόμενου ενδεχομένως από τον χώρο του ΠαΣοΚ, ο οποίος να έχει εμπειρία αυτοδιοικητική, να είναι «καθαρός».

Στόχος μίας τέτοιας επιλογής θα είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων από χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την θετική εικόνα των δημοσκοπήσεων ακόμη και στην περιοχή της Α’ Αθηνών, η οποία είναι ενθαρρυντική, αλλά όχι αρκετή για την Κουμουνδούρου.

Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν ή δεν προκριθεί μία τέτοια απόφαση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και θα προτιμήσει την επιλογή ενός νέου προσώπου, άφθαρτου στην πολιτική, το οποίο θα λειτουργήσει – κατά τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου – και σε επίπεδο συμβολισμού.

Περισσότερες περιπλοκές εμφανίζονται στον δήμο της Θεσαλονίκης, όπου ο σημερινός επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τρ. Μηταφίδης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να είναι υποψήφιος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών, η μάχη του δήμου της Θεσσαλονίκης έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφενός λόγω του περκομματικού χαρακτήρα της υποψηφιότητας του σημερινού δημάχρου κ. Ι. Μπουτάρη (με τον οποίο μόνο ο κ. Τ. Κουράκης έχει ανοιχτό μέτωπο) και αφετέρου, επειδή ακόμη και σε περίπτωση ήττας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ικανοποιημένος αν καταλάβει μία δεύτερη θέση.

 

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.