Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οριζόντια ρύθμιση για όλα τα «κόκκινα» δάνεια

Ιανουάριος 29th, 2014 by Χρήστος Μίμης

Έτοιμη η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για τη νέα «Αρχή»

Οριζόντια ρύθμιση για όλα τα «κόκκινα» δάνειαΤο πρώτο βήμα για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων κάνει η κυβέρνηση, καθώς σύντομα και με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου συγκροτείται κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο θα τρέξει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», το κείμενο της πράξης βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.

Το «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους» θα αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Εργασίας και θα λειτουργεί όπως μια ανεξάρτητη Αρχή.  Η λειτουργία του προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για τους πλειστηριασμούς. Το Συμβούλιο με φαστ τρακ διαδικασίες θα προχωρά σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς τις τράπεζες από μη ενήμερους δανειολήπτες.

Όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας, οι πρώτες αποφάσεις αναμένεται να είναι για την καθιέρωση των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης» και του ορισμού των «συνεργάσιμων δανειοληπτών». Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδας θα προχωρήσει και στην έκδοση κανόνα δεοντολογίας των τραπεζών, με σκοπό να υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι στη συμπεριφορά τους εναντίον των δανειοληπτών.

Ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των δανείων θα είναι η λίστα των αναγκαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας. Ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ετοιμάσει παραδείγματα νοικοκυριών με τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μέσο κόστος για μία τετραμελή οικογένεια είναι στην περιοχή των χιλίων ευρώ. Στα έξοδα περιλαμβάνονται διατροφή, ένδυση, στέγαση, μόρφωση των παιδιών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι οι τράπεζες έχοντας τις κατηγορίες των νοικοκυριών θα εξετάζουν κατά περίπτωση το αίτημα. Θα αφαιρούν από το εισόδημα τις δαπάνες και το ποσό που θα περισσεύει θα πηγαίνει για την πληρωμή των δανείων. Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Έτσι το δάνειο θα κρατιέται «ζωντανό» και δεν θα σκάει.

Με τη λίστα των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης δένει… και η απόφαση για τους «συνεργάσιμους» δανειολήπτες. Είναι αυτοί που δεν κρύβουν στοιχεία από τις τράπεζες. Είναι εκείνοι που θα πληρώνουν με συνέπεια τις νέες τους δόσεις κι αν αλλάξουν τα οικονομικά τους δεδομένα θα ενημερώσουν τις τράπεζες. Με τον ορισμό αυτό η κάθε τράπεζα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει a priori σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών.

Επιπλέον το Κυβερνητικό Συμβούλιο θα εξετάσει και την προώθηση πρωτοβουλιών προκειμένου να απεμπλακούν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης.

newsbeast

 

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 29th, 2014 at 16:47 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply